Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 2, 2018

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Τυροψωμάκια

Εικόνα
                 Γράψε τα υλικά: Για την ζύμη: Περίπου 700γρ αλεύρι 1 φακελάκι μαγιά 1 κ.γ αλάτι 1 κ.γ ζάχαρη 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 ποτήρι χλιαρό νερό Για την γέμιση: 300γρ φέτα θρυμματισμένη 200γρ κεφαλοτύρι τριμμμένο δυόσμο ψιλοκομμένο πιπέρι Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.Προσθέτουμε το μισό αλεύρι,την ζάχαρη,το ελαιόλαδο το αλάτι και πλάθουμε την ζύμη προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη και όχι σκληρή. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη συνεχίζουμε να πλάθουμε για 2 λεπτά και μετά την βάζουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη σε ζεστό και σκοτεινό μέρος για να φουσκώσει.Ιδανικό μέρος είναι ο φούρνος της κουζίνας  που πρώτα τον έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς. Όταν ετοιμαστεί το ζυμάρι μας ,το ανοίγουμε με την βοήθεια του  πλάστη σε μια μεγάλη επιφάνεια. Αλείφουμε την ζύμη με ελαιόλαδο και στην επιφάνεια την στρώνουμε την φέτα και το κεφαλοτύρι,ρίχνουμε κατά τόπους τον δυόσμο  και πιπέρι. Ξεκιν

Κέικ κακάο χωρίς αυγά

Εικόνα
Για να απολαύσεις το καφεδάκι σου θέλεις και το κέικ σου μαζί. Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις αυγά;μην αγχώνεσαι γίνεται και χωρίς αυγά!   Γράψε τα υλικά : 1/2 ποτήρι σπορέλαιο  1/2 ποτήρι βούτυρο λιωμένο  1 ποτήρι γάλα  1 βανιλια  Ξύσμα ενός πορτοκαλιού  1 ποτήρι κακάο  1 ποτήρι ζάχαρη  1 κ.γ μπέικιν πάουντερ   Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να γίνει ένας παχύς χυλός.  Για την γκαναζ σοκολάτας: 1 κουβερτούρα 5 κ.σ γάλα  1 σφηνοπότηρο λικέρ Grand Marnier (προαιρετικά) Ξεκινάμε την εκτέλεση : Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε πρώτα τα υγρά (λάδι,γάλα) Σε ένα δευτερο μπολ τα στερεά (ζάχαρη,κακάο, μπέικιν,ξύσμα,βανίλια).  Ένωσε τα υγρά με τα στερεά και ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν, έπειτα πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι ώσπου να έχεις τον γνωστό παχύ χυλό του κέικ. Βουτύρωσε και αλεύρωσε ένα πυρίμαχο ταψάκι,άδειασε το μείγμα μέσα σε αυτό.  Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτα. Το κέικ σου θα ειναι έτοιμο οτ

Σαρδέλες παστές

Εικόνα
Αλλη μια νόστιμη συνταγή για μεζεδάκι είναι οι παστές σαρδέλες. Όπως τις κάνουμε στην Μυτιλήνη.  Θα χρειαστείτε : Φρέσκιες σαρδέλες με λέπια  Χοντρό αλάτι  Ένα βαθύ πήλινο μπολ από γιαούρτι ή γυάλινο.  3-4 κληματόφυλλα  Λίγο ελαιόλαδο  Ξεκινάμε : Στον πάτο του πήλινου μπολ στρώνουμε τα 2 κληματόφυλλα ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι και επάνω τοποθετούμε στην σειρά τις σαρδέλες τις σκεπάζουμε με αλάτι και αν έχουμε πολλές συνεχίζουμε με στρώσεις σαρδέλες αλάτι,να είναι κολλητές η μια με την άλλη. Τέλος στρώνουμε τα άλλα 2 κληματόφυλλα και επάνω βάζουμε ένα πιάτο για βάρος. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε για 8 ώρες. Καλό θα ήταν ανα διαστήματα να στραγγίζουμε το νερό που βγάζουν.  Όταν πλέον είναι έτοιμες, τις καθαρίζουμε από το αλάτι πολύ καλά και Ξεκινάμε από την ουρά αφαιρώντας το δέρμα, μετά το κεφάλι,τα εντόσθια και το μεσαίο κόκκαλο. Από εκεί βλέπουμε αν είναι έτοιμες οι σαρδέλες μας.Αν το ψαχνό αποκολλάτε εύκολα από το κόκκαλο.  Τοποθετούμε τις κα

Τηγανιτοί κολοκυθοανθοί

Εικόνα
Πεντανόστιμο μεζεδάκι που αρέσει σε όλους! Με το κρασί σας ή το ουζάκι και σκέτους ακόμη,απλά απολαύσετε τους. Θα χρειαστούμε:  Μεγάλους τρυφερούς κολοκυθοανθούς Φέτα θρυμματισμένη  1 αυγό Δυόσμο ψιλοκομμένο  Πιπέρι  Αλεύρι  Λάδι για το τηγάνισμα  Ξεκινάμε : Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την φέτα και με ένα πιρούνι την λιώνουμε καλά. Προσθέτουμε τον δυόσμο, ένα αυγό αλάτι (λίγο), πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.  Πλένουμε τους ανθούς και τους γεμίζουμε με την φέτα προσεκτικά να μην μας ανοίξουν. Στρίβουμε το πάνω μέρος τους να κλείσουν και τους βάζουμε σε ένα πιάτο. ΄Οταν τελειώσουμε το γέμισμα καλό θα ήταν να τους αφήσουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξουν έτσι ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να του "δουλέψουμε"  μετά χωρίς να ανοίξουν. Βάζουμε το λάδι μας να κάψει για το τηγάνισμα. Σε ένα πιατάκι βάζουμε λίγο αλεύρι για να πανάρουμε τους κολοκυθοανθούς και μόλις το λάδι ετοιμαστεί ξεκινάμε το τηγάνισμα. Δεν τους αφήνουμε πολύ ίσα να ροδίσουν και

Γαύρος μαρινάτος

Εικόνα
Στο νησί μου την Μυτιλήνη οι ουζομεζέδες έχουν την τιμητική τους!  Ένα γρήγορο και εύκολο μεζεδάκι που μπορείτε να το φτιάξετε μονοί σας και να το απολαύσετε την επόμενη κιόλας μέρα, μη σας πω και την ίδια, είναι ο γαύρος ο μαρινάτος. Σε επόμενο Post θα σας πω για τις πάστες σαρδέλες. Θα χρειαστείτε:  φρέσκο γαύρο λευκό ξύδι σκελίδες σκόρδου κομμένες σε ροδέλες λίγο ελαιόλαδο ένα γυάλινο τάπερ Πως τον φτιάχνουμε:  Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τον γαύρο και τον βάζουμε σε ένα γυάλινο τάπερ το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε το ξύδι μέχρι να καλύψουμε τα ψαράκια και τα σκεπάζουμε.Αν ο γαύρος είναι μικρός τότε θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες ώσπου να ψηθεί στο ξύδι,αν είναι πιο μεγάλος θα πάρει περίπου 8 ώρες. Θα είναι έτοιμος όταν το κόκκαλο ξεκολλάει από το ψαχνό. Τότε φιλετάρουμε τον γαύρο ανοίγοντας τον στην μέση και αφαιρώντας το κόκκαλο του. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε στρώσεις σε ένα άλλο τάπερ και μόλις τελειώσουμε με όλα ρίχνουμε το σκόρδο που

Πιπεριές Φλωρίνης τουρσί

Εικόνα
Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι ένα λαχανικό που όπου και αν μπει πάντα κάνει καλύτερη μια συνταγή. Γεμιστές με τυρί,στον ιμάμ κατσαρόλας,στην φασολάδα,στα σαρακοστιανά γεμιστά όπου και αν την προσθέσουμε είναι σίγουρα οι γκεστ σταρ μας.Με το τουρσί που θα φτιάξουμε μπορούμε να έχουμε πάντα πιπεριές για να τις προσθέτουμε στις συνταγές μας ή για το μεζεδάκι μας με το ούζο ή το τσίπουρο.  Θα χρειαστούμε: Πιπεριές Φλωρίνης  αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με καπάκι 2-3 σκελίδες σκόρδο ξύδι και ελαιόλαδο σε αναλογία 50/50 Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πιπεριάς. Κόβουμε το καπάκι,αφαιρούμε τα σπόρια και τις βάζουμε σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να αρχίσουν να ξεροψήνονται από πάνω. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστές τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ που απο πάνω θα το σκεπάσουμε με ένα πιάτο,ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα κάνει πιο εύκολο το ξεφλούδισμα της πιπεριάς. Μόλις τελειώσουμε με το ξεφλούδισμα,βάζουμε τις πιπεριές

Τι προσφέρουν τα λαχανικά στην διατροφή μας

Εικόνα
Τα πιάτα της μεσογειακής διατροφής είναι πλούσια σε λαχανικά. Αυτό μπορεί για τους περισσότερους να είναι λίγο δυσάρεστο όμως τα οφέλη των λαχανικών είναι αρκετά και αξίζει να τα γνωρίζουμε. Καταρχήν τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά  κάλιο,β καριτίνη ( βιταμίνη Α) μαγνήσιο,ασβέστιο,σίδηρο,φολικό οξύ(σύμπλεγμα βιταμίνης Β)Επίσης σε βιταμίνες  C, K, και E. Έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Το κουνουπίδι,το μπρόκολο η ντομάτα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και σε καρδιαγγειακά νοσήματα των γυναικών. Τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι: Το σπανάκι - Τα σέσκουλα - Η κολοκύθα - Οι γλυκοπατάτες - Το μπρόκολο - Τα καρότα - Οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές - Ο αρακάς και τα αντίδια. Για να δούμε τα λαχανικά του Σεπτέμβρη: Αγγούρι:  Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες,επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,βιταμίνες Α,Β,C κ

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο

Εικόνα
Γρήγορη οικονομική συνταγή για τις βραδινές λιγουρες ή και ένα συνοδευτικό πιάτο σε ένα κυριακάτικο τραπέζι. Ελπίζω να σας αρέσει! Γράψε τα υλικά : 1 ποτήρι του κρασιού ηλιέλαιο 1 1/2 ποτήρι γάλα εβαπορέ αραιωμένο 400 γρ φέτα θρυμματισμένη 2 αυγά 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 4 πατάτες μικρές προς μέτριες, βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο Λίγο αλάτι (λόγω της φέτας) Πιπέρι Αλεύρι όσο πάρει Ψιλό σιμιγδάλι για πασπάλισμα Ξεκινάμε την εκτέλεση : Καθαρίζω, πλενω τις πατάτες και τις βάζω σε μια κατσαρόλα με αλατισμενο νερό να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Σε μια μικρή λεκανιτσα ρίχνω το λάδι τα αυγά το γάλα την φέτα το αλάτι το πιπέρι,λιώνω τις πατάτες που έχουν βράσει με το πιρούνι και τις ρίχνω και αυτές στο μείγμα με το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά.Προσθετω τα κρεμμυδάκια και το άνηθο. Ανακατεύω καλά και ρίχνω όσο αλευράκι χρειάζεται ώσπου να γίνει ένας χυλός σαν του κέικ,τέλος ρίχνω και το μπέικιν. Ανακατεύω με μια ξύλινη κου

Λικέρ πορτοκάλι κανέλα

Εικόνα
Διαχρονική γεύση που θυμίζει χειμώνα! Μπορείς να το βάλεις στα γλυκά σου,να προσθέσεις λίγο μέσα στο τσάϊ σου για να του δώσεις έξτρα άρωμα και γεύση ή να το απολάυσεις μόνο του με πάγο. Γράψε τα υλικά : ▪ φλούδες  απο 7 πορτοκάλια  ▪ 1lt καθαρό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ▪ 2 ποτήρια νερό ▪ 3  ποτήρια ζάχαρη ▪ 3 ξυλάκια κανέλας Ξεκινάμε την εκτέλεση : Σε ένα βάζο με καπάκι βάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού, τα ξυλάκια κανέλας και το τσίπουρο. Το κλείνουμε και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος για ένα περίπου μήνα. Μόλις περάσει ο μήνας στραγγίζουμε το τσίπουρο με το πορτοκάλι και σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι μας. Μόλις κρυώσει το ρίχνουμε μέσα σε ένα βάζο μαζί με το τσίπουρο και το αφήνουμε για άλλες δύο εβδομάδες ώστε να δέσουν οι γεύσεις και το λικέρ μας είναι έτοιμο. https://cookstories2.blogspot.com By Popi Pt.