Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Κέικ κακάο χωρίς αυγά




Για να απολαύσεις το καφεδάκι σου θέλεις και το κέικ σου μαζί. Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις αυγά;μην αγχώνεσαι γίνεται και χωρίς αυγά!  


Γράψε τα υλικά :




  • 1/2 ποτήρι σπορέλαιο 
  • 1/2 ποτήρι βούτυρο λιωμένο 
  • 1 ποτήρι γάλα 
  • 1 βανιλια 
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού 
  • 1 ποτήρι κακάο 
  • 1 ποτήρι ζάχαρη 
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ 
  •  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να γίνει ένας παχύς χυλός. 
Για την γκαναζ σοκολάτας:
  • 1 κουβερτούρα
  • 5 κ.σ γάλα 
  • 1 σφηνοπότηρο λικέρ Grand Marnier (προαιρετικά)

Ξεκινάμε την εκτέλεση :

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε πρώτα τα υγρά (λάδι,γάλα) Σε ένα δευτερο μπολ τα στερεά (ζάχαρη,κακάο, μπέικιν,ξύσμα,βανίλια). 
  2. Ένωσε τα υγρά με τα στερεά και ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν, έπειτα πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι ώσπου να έχεις τον γνωστό παχύ χυλό του κέικ.
  3. Βουτύρωσε και αλεύρωσε ένα πυρίμαχο ταψάκι,άδειασε το μείγμα μέσα σε αυτό. 
  4. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτα. Το κέικ σου θα ειναι έτοιμο οταν βυθίσεις ένα μαχαιράκι και βγει καθαρό. 
  5. Λιώσε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι ή μια πιο γρήγορη λύση είναι να βάλεις την κουβερτούρα σου με το γάλα σ' ένα μπολ στο μικροκυμάτων για 40 δευτερόλεπτα  και μετά ανακάτεψε να ενωθεί με την σοκολάτα και να αποκτήσει γυαλιστερή υφή,αν θες σε αυτό το σημείο πρόσθεσε το λικέρ. Άπλωσε την κουβερτούρα στο κέικ και άφησέ το να κρυώσει. 


Μπεν μαρί: Σε ένα κατσαρολακι με νερό που βραζει θα ακουμπήσεις ένα μεταλικό μπολ πολύ καθαρό και στεγνό.Δεν πρέπει να έχει ίχνος νερού γιατι θα πήξει η κουβερτούρα σου. 
Φρόντισε ο πάτος του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Έπειτα σπάσε και ρίξε την κουβερτούρα σου και με μια ξύλινη κουταλα ανακάτεψε την απαλά ώσπου να λιωσει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις