Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις


Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ.
Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι!
Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά!


Θα χρειαστείς...

  • 180γρ ελαιόλαδο
  • 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!)
  • 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • χυμό απο 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ σόδα
  • 100γρ κακάο
  • Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότητα μισή μισή,δηλαδή 250γρ αλεύρι βρώμης και 250 γρ αλεύρι ολικής)
  • 100γρ αμύγδαλα ωμά χοντροκομμένα (προαιρετικά)

1.Φτιάξε μια αφράτη ζύμη με όλα τα υλικά εκτός απο το κακάο, χώρισέ την στην μέση και στο ένα κομμάτι πρόσθεσε το κακάο,πλάσε καλά να ενωθεί με την ζύμη.

 2.Σε μια επιφάνεια κάνε τις ζύμες δυο μπαστούνια και ένωσε τα μεταξύ τους.

3. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα και με έναν πλάστη πατίκωσε τα ελαφρώς.
Στην συνέχεια με ένα μαχαίρι θα τα χαράξεις βαθιά χωρίς όμως να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο.


4.Θα τα ψήσεις αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
τα βγάζεις απο τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν. Έπειτα κόβεις τα παξιμαδάκια και τα βάζεις ξαπλωτά ξανά μέσα στο ταψί. Ξαναψήνεις αυτή την φορά στους 150 βαθμούς πάλι στον αέρα για 30 λεπτά ώστε να τραγανίσουν.

Άφησέ τα να κρυώσουν και φύλαξε τα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγάνα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής