Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 4, 2018

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Μανιταρόσουπα

Εικόνα
Αν θες κάτι ελαφρύ για βραδυνό ή αν έχεις καλεσμένους για φαγητό και θες να προσφέρεις ένα πρώτο πιάτο, σου προτείνω μια γρήγορη βελουτέ μανιταρόσουπα. Σε 20 λέπτα ξεμπέρδεψες! ▪ 500 γρ φρέσκα μανιτάρια champignon ή τα καφέ ▪ 2 σκελίδες σκόρδο ▪ 3 κ.σ βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη ▪ 4 κ.σ κορν φλάουρ ▪ 1 λίτρο ζεστό νερό ▪ 1 ζωμό κοτόπουλου ▪ 230 γρ κρ.γάλακτος ▪ αλάτι, πιπέρι 1. Πλύνε και κόψε σε χοντρά κομμάτια τα μανιτάρια. Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία λιώσε το βούτυρο και πρόσθεσε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το νερό και διέλυσε τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακάτεψε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν 2. Πρόσθεσε το νερό με τον ζωμό στα μανιτάρια αλλα κράτα ένα ποτήρι ζωμό για να διαλύσεις το κορν φλάουρ. Άφησε για 15 λεπτά να σιγοβράσουν και στην συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποίησε καλά τα μανιτάρια. 3. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο, άφησε να για λίγο στην φωτιά οχι να βράσει πολύ

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Εικόνα
Δεν υπάρχει καλύτερο απο μια σπιτική τυρόπιτα με αγνά υλικά και φύλλο που το έχεις ανοίξει με τα χεράκια σου. Μπορεί η διαδικασία να είναι λίγο χρονοβόρα σίγουρα όμως θα εκτιμήσουν όλοι στο σπίτι την προσπάθεια σου και'συ θα έχεις ένα λόγω παραπάνω να καμαρώνεις για τον εαυτό σου που... Ε ναι λοιπόν τα κατάφερες!!! Τα υλικά για την ζύμη: ▪ 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό ▪ 100γρ ελαιόλαδο ▪ 1 σφυνάκι ξύδι  ▪ 1 1/2 κ.γ αλάτι ▪ αλεύρι περίπου 750γρ και 'εξτρα για το άνοιγμα των φύλλων Για την γέμιση : ▪ 500γρ φέτα Για την μπεσαμέλ: ▪ 0,5 λίτρο γάλα ▪ 3 κ.σ βούτυρο ▪ 1 αυγό ▪ αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια παχύρευστη μπεσαμέλ. 1. Ετοίμασε το φύλλο σου βάζοντας σε μία λεκάνη πρώτα τα υγρά (νερό,ελαιόλαδο,ξύδι)  ανακάτεψε τα μ'ενα αναδευτήρι και στην συνέχεια πρόσθεσε το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι,πλάθοντας ώστε να γίνει μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τα τοιχώματα την λεκάνης.  Δούλεψε καλά το ζυμάρι σου και άφησε το σκεπασμένο να ξεκουραστεί για

Ποντιακά ζυμαρικά βαρένικα

Εικόνα
Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχα ιδέα τι είναι τα βαρένικα. Μου τα γνώρισε η αγαπημένη μου κουμπάρα και ομολογώ πως έχω ενθουσιαστεί. Ο τρόπος παρασκευή τους είναι πολύ εύκολος σα να κάνεις τυροπιτάκια αλλα με διαφορετικη ζύμη η οποία είναι απλούστατη! Η ποντιακή κουζίνα ξεχωρίζει για την απλότητά της αλλα παράλληλα και για την νοστιμιά της. Σήμερα λοιπόν θα σας συστήσω τα βαρένικα, σε όσους δεν τα ξέρουν,γιατί όσοι τα γνωρίζουν σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου 😊 Googlάρισα συνταγή  και βρήκα βιντεάκι της καταπληκτικής @Sofia Emertziadou που δείχνει βήμα βήμα τον τρόπο που φτιάχνονται.  Τα υλικά για την ζύμη είναι: ▪ 600 γρ αλεύρι ▪ 1 κ.σ  αλάτι ▪ 1κ.σ ελαιόλαδο ▪1 αυγό ▪ 1 κούπα χλιαρό νερό  Για την γέμιση : ▪ 250γρ μυζήθρα ▪ 250 γρ φέτα Για το τέλος : 150γρ βούτυρο γάλακτος 1)Φτιάχνω μία ζύμη λίγο σφιχτή και την αφήνω για μία ωρίτσα να ξεκουραστεί.   2) Σε ένα μπόλ θρυμματίζω τα τυριά. Στην συνέχεια ανοίγω με τον πλάστη ένα όχι πολύ λεπτό φύ