Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Ποντιακά ζυμαρικά βαρένικα



Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχα ιδέα τι είναι τα βαρένικα. Μου τα γνώρισε η αγαπημένη μου κουμπάρα και ομολογώ πως έχω ενθουσιαστεί. Ο τρόπος παρασκευή τους είναι πολύ εύκολος σα να κάνεις τυροπιτάκια αλλα με διαφορετικη ζύμη η οποία είναι απλούστατη!
Η ποντιακή κουζίνα ξεχωρίζει για την απλότητά της αλλα παράλληλα και για την νοστιμιά της.
Σήμερα λοιπόν θα σας συστήσω τα βαρένικα, σε όσους δεν τα ξέρουν,γιατί όσοι τα γνωρίζουν σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου 😊




Googlάρισα συνταγή  και βρήκα βιντεάκι της καταπληκτικής @Sofia Emertziadou που δείχνει βήμα βήμα τον τρόπο που φτιάχνονται.

 Τα υλικά για την ζύμη είναι:

▪ 600 γρ αλεύρι
▪ 1 κ.σ  αλάτι
▪ 1κ.σ ελαιόλαδο
▪1 αυγό
▪ 1 κούπα χλιαρό νερό

 Για την γέμιση :

▪ 250γρ μυζήθρα
▪ 250 γρ φέτα


Για το τέλος :
150γρ βούτυρο γάλακτος

1)Φτιάχνω μία ζύμη λίγο σφιχτή και την αφήνω για μία ωρίτσα να ξεκουραστεί. 



 2) Σε ένα μπόλ θρυμματίζω τα τυριά.


Στην συνέχεια ανοίγω με τον πλάστη ένα όχι πολύ λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβω κύκλους. Στο κέντρο κάθε κύκλου βάζω λίγη από την γέμιση του τυριού και διπλώνω στη μέση. 


Πατάω καλά τις άκρες να κολλήσουν μεταξύ τους.

3) Γεμιζω μία κατσαρόλα με νερό μέχρι την μέση και 2κ.γ αλάτι. Βάζω το νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνω τα βαρένικα. Αυτα στην αρχή θα πάνε στον πάτο αλλά οταν βράσουν θα ανέβουν στην επιφάνεια.
4) Στραγγίζω καλά τα ζυμαρικά και τα περιχύνω με λιωμένο βούτυρο αγελάδος.


 https://cookstories2.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις