Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 5, 2020

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Εικόνα
Ένα πιο υγιεινό κέικ εξίσου νόστιμο και αφράτο.Αν σου αρέσει ο συνδυασμός καρύδι με μήλο τότε θα γίνει το αγαπημένο σου.Το μήλο ενώνεται με την ζύμη και χαρίζει το άρωμά του ενώ το καρύδι δίνει την εντύπωση πως  τρως  καρυδόπιτα. Το αλεύρι ολικής και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλό να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την σωστή λειτουργία του εντέρου,στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και της υψηλής χοληστερίνης.  Θα χρειαστείς... 500γρ αλεύρι ολικής άλεσης 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ 1/2κ.γ κανέλα 1/2 κ.γ τζίντζερ 1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη 1 κούπα ηλιέλαιο 2 μήλα τριμμένα στον τρίφτη 2 αυγά 1 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ νυφάδες βρώμης για το πασπάλισμα 1. Σε ένα βαθύ μπόλ βάζω το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάω με το μίξερ να ομογενοποιηθούν ,στην συνέχεια προσθέτω τα αυγά, τα μπαχαρικά και τα μήλα και συνεχίζω το χτύπημα.  2. Σε ενα άλλο σκεύ

Chutney μήλου ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό.

Εικόνα
Τ ο chutney(τσάτνει) ξεκίνησε απο την ινδία ως chatni που σημαίνει "Έντονα καρυκευμένο". Λαχανικά ή φρούτα αναμειγμένα με μπαχαρικά σαν μια μαρμελάδα που συνόδευαν τα κυρίως γεύματα. Ήταν ένας τρόπος να διατηρήσουν τα λαχανικά και τα φρούτα όλη την διάρκεια του χειμώνα. Στην Ινδία ιδιαίτερα γνωστό είναι το chatni με μάνγκο,λάιμ. Στην συνέχεια οι Άγγλοι το καθιέρωσαν στην δική τους κουζίνα και απο εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.Με την μόνη διαφορά πως φτιάχνεται με φρούτα ή λαχανικά της εποχής. Είναι  ένα ιδιαίτερο αλλα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για ζεστά ή κρύα πιάτα με κρεατικά,πουλερικά,τυριά,κράκερ,κριτσίνια μαζί με γιαούρτι ως ντιπ σε μια σαλάτα ή μέσα σε σάντουιτς και γενικά βάλε φαντασία και κάνε συνδυασμούς! Μπορείς  να φτιάξεις τσάτνει ντομάτας πικάντικο ή μη. Με δαμάσκηνα,μήλο,αχλάδι..και να παίξεις με τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στις γεύσεις σου αλλα σε ποσότητα που δέν θα υπερκαλύπτει γευστικά το βασικό υλικό. Επειδή  μου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσει