Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Chutney μήλου ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό.


Το chutney(τσάτνει) ξεκίνησε απο την ινδία ως chatni που σημαίνει "Έντονα καρυκευμένο". Λαχανικά ή φρούτα αναμειγμένα με μπαχαρικά σαν μια μαρμελάδα που συνόδευαν τα κυρίως γεύματα. Ήταν ένας τρόπος να διατηρήσουν τα λαχανικά και τα φρούτα όλη την διάρκεια του χειμώνα. Στην Ινδία ιδιαίτερα γνωστό είναι το chatni με μάνγκο,λάιμ. Στην συνέχεια οι Άγγλοι το καθιέρωσαν στην δική τους κουζίνα και απο εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.Με την μόνη διαφορά πως φτιάχνεται με φρούτα ή λαχανικά της εποχής.
Είναι ένα ιδιαίτερο αλλα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για ζεστά ή κρύα πιάτα με κρεατικά,πουλερικά,τυριά,κράκερ,κριτσίνια μαζί με γιαούρτι ως ντιπ σε μια σαλάτα ή μέσα σε σάντουιτς και γενικά βάλε φαντασία και κάνε συνδυασμούς!
Μπορείς να φτιάξεις τσάτνει ντομάτας πικάντικο ή μη.
Με δαμάσκηνα,μήλο,αχλάδι..και να παίξεις με τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στις γεύσεις σου αλλα σε ποσότητα που δέν θα υπερκαλύπτει γευστικά το βασικό υλικό.
Επειδή μου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις όταν το δοκίμασα το λάτρεψα κατευθείαν και το μοιράζομαι μαζί σου!

  • 2 κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 200γρ μηλόξιδο
  • 200γρ ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ κάρυ
  • 1/2 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • 3 τσιμπιές καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)


  1. Σε ένα κατσαρολάκι θα βάλεις όλα τα υλικά και θα σιγοβράσεις για περίπου μια ώρα μέχρι να λιώσει το κόκκινο μήλο και να μείνουν τα κομμάτια του πράσινου.
Αποθήκευσέ το σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι και διατήρησέ το στο ψυγείο για όσο θές.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις