Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπιτικά κριτσίνια ολικής


Όταν ξεκινάς διατροφή,το πιο δύσκολο στάδιο είναι πώς να καλύψεις αυτές τις λιγούρες που σε πιάνουν μέσα στην ημέρα και σε βασανίζουν.Δεν ξέρεις τι να φας που να είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωρίς πολύ ζάχαρη έως και καθόλου. Αυτά τα κριτσίνια είναι η λύση στο πρόβλημα της λιγουρίτσας,είναι φτιαγμένα απο τα χεράκια σου και μπορείς να κάνεις διαφορές παραλλαγές ανάλογα με τα γευστικά σου γούστα.Μπορείς να προσθέσεις στο ζυμάρι πολτό απο καρότο ή σπανάκι,τυρί ρεγκάτο. Να τα αρωματίσεις με ξερό δυόσμο και βασιλικό ή ρίγανη,θυμάρι και όποιος άλλος συνδυασμός σου αρέσει.
Γίνονται πολύ εύκολα με λίγα υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι σου. Εντάξει,το μείγμα με τους σπόρους ίσως όχι, αλλά σίγουρα θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου μιας και η σωστή διατροφή είναι πλέον τρόπος ζωής και ευτυχώς όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν πλούσια γκάμα σε παρασκευάσματα ολικής άλεσης, σπόρους και γενικά οτι θελήσεις θα το βρεις.

Για να μην μακρηγορώ σου δίνω τα υλικά για να φτιάξεις σήμερα κιόλας τα δικά σου κριτσίνια και μην ξεχάσεις να προσθέσεις την δική σου γευστική πινελιά.😉


θα χρειαστείς...




Για τα πολύσπορα:
  • 100γρ ελαιόλαδο
  • 100γρ νερό βρύσης
  • 250γρ αλεύρι ολικής
  • 1/2 κ.γ μπείκεν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.σ μηλόξυδο
  • 1 κ.γ καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ μείγμα με σπόρους
 Για τα κανέλας:
  • 100γρ ελαιόλαδο
  • 100γρ νερό βρύσης
  • 250γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ μηλόξυδο
  • 2 κ.δ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ αλάτι


1.Φτιάξε την ζύμη,κάλυψέ τη με μεμβράνη και άφησέ την στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή με μία ωρίτσα.









2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια ενός πλάστη,άνοιξε την ζύμη και κόψε λωρίδες ενός εκατοστού.




3.Τοποθέτησε ένα ένα τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο,αέρα,στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.


Για τα κριτσίνια κανέλας,πριν τα βάλεις στον φούρνο,πασπάλισε τα με καστανή ζάχαρη και κανέλα.Είναι ελαφρώς γλυκά,άλλωστε αυτό που θέλουμε είναι κάτι υγιεινό με λιγότερη ζάχαρη και αγνό ελαιόλαδο! 😊



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις