Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 24, 2019

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπιτικό πεϊνιρλί

Εικόνα
Αυτά  συμβαίνουν όταν ξεκινώ να φτιάξω πίτσα και στην πορεία αλλάζω γνώμη... Πάντως  δεν μας "χάλασε" καθόλου γιατί αυτά τα πεϊνιρλί είναι πολύ χορταστικά και αν έχεις φαντασία μπορείς να κάνεις άπειρους  συνδυασμούς! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν... Για την ζύμη θα χρειαστείς.. 500γρ αλεύρι 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ ζάχαρη 1/2 κ.γ αλάτι 1 ποτήρι χλιαρό γάλα 3 κ.σ ελαιόλαδο Για την γέμιση... τυρένια μπεσαμέλ 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους ελιές κομμένες σε ροδέλες φέτα θρυμματισμένη 200γρ γκούντα τριμμένη ή μοτσαρέλα Για την τυρένια μπεσαμέλ... 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ 1/2 ποτήρι νερό 2 κ.σ βούτυρο 2 κ.σ αλεύρι 1 αυγό 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι λίγη ρίγανη 1. Ετοίμασε την ζύμη σου ρίχνοντας σε ένα βαθύ μπολ τα 300γρ απο το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό γάλα,την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά πρόσθεσε το αλάτι και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη σου να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπολ.Σκέπα

Κουνουπίδι ογκρατέν

Εικόνα
Όταν συνδυάσεις ένα όχι και πολύ αρεστό λαχανικό όπως το κουνουπίδι,με ένα αγαπημένο αλλαντικό, το μπέικον, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από νόστιμο. Ένας  έξυπνος τρόπος να κάνεις τα παιδιά και τον σύζυγο να φάνε το κουνουπίδι χωρίς γκρίνιες 😉 Θα χρειαστείς... 1 μεγάλο κουνουπίδι καθαρισμένο και κομμένο (κράτησε μόνο τα πευκάκια) 15 φέτες μπέικον κομμένες σε λωρίδες 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 3 φύλλα δάφνης λίγο ξύδι αλάτι και πιπέρι ελαιόλαδο για το σοτάρισμα 300γρ γκούντα με κεφαλοτύρι τριμμένα μια πρέζα μοσχοκάρυδο Για την μπεσαμέλ... 1 εβαπορέ και 1 ποτήρια νερό 4 κ.σ αλεύρι 3 αυγά 3 κ.σ βούτυρο 1. Πλένεις και καθαρίζεις το κουνουπίδι και το κόβεις σε μικρά πευκάκια.Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσεις το κοτσάνι γιατί θα είναι σκληρό. Στην συνέχεια ραντίζεις καλά το κουνουπίδι με λευκό ξύδι και άφησε το για 15 λεπτά. Έπειτα ξεπλένεις και το βάζεις σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης να βράσει τόσο ώστε να κρατάει λίγο και