Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπιτικό πεϊνιρλί






Αυτά συμβαίνουν όταν ξεκινώ να φτιάξω πίτσα και στην πορεία αλλάζω γνώμη...
Πάντως δεν μας "χάλασε" καθόλου γιατί αυτά τα πεϊνιρλί είναι πολύ χορταστικά και αν έχεις φαντασία μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς!


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Για την ζύμη θα χρειαστείς..
  • 500γρ αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο

Για την γέμιση...
  • τυρένια μπεσαμέλ
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ γκούντα τριμμένη ή μοτσαρέλα

Για την τυρένια μπεσαμέλ...
  • 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • λίγη ρίγανη

1. Ετοίμασε την ζύμη σου ρίχνοντας σε ένα βαθύ μπολ τα 300γρ απο το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό γάλα,την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά πρόσθεσε το αλάτι και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη σου να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπολ.Σκέπασε το μπολ με μια πετσέτα και άφησέ το σε ζεστό σημείο να φουσκώσει το ζυμάρι.

2.Σε ένα μικρο κατσαρολάκι ετοίμασε την τυρένια μπεσαμέλ.
Ρίξε μέσα όλα σου τα υλικά εκτός απο το αυγό και ανακάτεψε καλά με ενα αναδευτήρι να διαλυθεί το αλεύρι. Μετέφερε το κατσαρολάκι σου πάνω στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση ξεκίνα το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρεις απο το μάτι προσθέτεις το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς, έπειτα το τυρί και λίγη ρίγανη για έξτρα νοστιμιά.
Αν δεν σου αρέσει ο συνδυασμός της ρίγανης με το τυρί μπορείς να την παραλείψεις. 

3. Πλύνε και κόψε σε κύβους την ντομάτα και τις ελιές σε ροδέλες.Για να μην μπαίνεις στον κόπο να βγάζεις τα κουκούτσια απο τις ελιές μπορείς να αγοράσεις έτοιμες καθαρισμένες απ'το σούπερ μάρκετ.

4. Όταν φουσκώσει η ζύμη θα την χωρίσεις σε 4 κομμάτια.
 Με την βοήθεια των χεριών σου ανοίγεις πάνω σε λαδόκολλα το κάθε κομμάτι  σε οβάλ σχήμα.





Βάζεις λίγη απο το την μπεσαμέλ στην επιφάνεια και απο πάνω ρίχνεις ντομάτα ελιές ,θρυμματισμένη φέτα και λίγη γκούντα. 
Ενώνεις τα πλαϊνά μέρη της ζύμης δημιουργώντας μια βάρκα.

Μεταφέρεις την λαδόκολλα στο ταψί λαμαρίνα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα τα πεϊνιρλί.
Όταν τα βγάλεις απο τον φούρνο τα αλείφεις με λίγο βούτυρο όσο είναι ζεστά  για να το απορροφήσουν και να αποκτήσουν αυτή την ωραία βουτυρένια γεύση!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις