Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο



Δεν υπάρχει καλύτερο απο μια σπιτική τυρόπιτα με αγνά υλικά και φύλλο που το έχεις ανοίξει με τα χεράκια σου.
Μπορεί η διαδικασία να είναι λίγο χρονοβόρα σίγουρα όμως θα εκτιμήσουν όλοι στο σπίτι την προσπάθεια σου και'συ θα έχεις ένα λόγω παραπάνω να καμαρώνεις για τον εαυτό σου που... Ε ναι λοιπόν τα κατάφερες!!!

Τα υλικά για την ζύμη:

▪ 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
▪ 100γρ ελαιόλαδο
▪ 1 σφυνάκι ξύδι 
▪ 1 1/2 κ.γ αλάτι
▪ αλεύρι περίπου 750γρ και 'εξτρα για το άνοιγμα των φύλλων

Για την γέμιση :
▪ 500γρ φέτα

Για την μπεσαμέλ:

▪ 0,5 λίτρο γάλα
▪ 3 κ.σ βούτυρο
▪ 1 αυγό
▪ αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια παχύρευστη μπεσαμέλ.

1. Ετοίμασε το φύλλο σου βάζοντας σε μία λεκάνη πρώτα τα υγρά (νερό,ελαιόλαδο,ξύδι)  ανακάτεψε τα μ'ενα αναδευτήρι και στην συνέχεια πρόσθεσε το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι,πλάθοντας ώστε να γίνει μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τα τοιχώματα την λεκάνης. 
Δούλεψε καλά το ζυμάρι σου και άφησε το σκεπασμένο να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα. Έτσι θα κάνεις την τέλεια ελαστική ζύμη! 

2. Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά βάλε το γάλα, το βούτυρο και 3ης κουταλιές από το αλεύρι.
 Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα ανακάτευε με ενα αναδευτήρι, αν δεις πως δεν έχει πήξει καθόλου διέλυσε άλλες 2 κουταλιές αλεύρι μέσα σε κρύο γάλα και πρόσθεσέ το στην μπεσαμέλ μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, μην ξεχνάς πως πρέπει να ζεσταθεί το μείγμα σου για να αρχίσει να πήζει. 
 Όταν η μπεσαμέλ πήξει απέσυρε την κατσαρόλα σου απ'τη φωτιά και ρίξε το αυγό, ανακάτευε συνεχώς να ενωθεί καλά με το μείγμα. Στη συνέχεια θρυμμάτισε καλά την φέτα και ρίξε τη μέσα στην μπεσαμέλ,τρίψε πιπεράκι και η γέμιση της πίτας σου είναι έτοιμη!

Αφού ετοίμασες ζύμη και γέμιση είσαι έτοιμη/ος να αναλάβεις δράση!

3. Χώρισε την ζύμη σου σε δύο μέρη. Το ένα είναι για κάτω και το άλλο για πάνω.
Τώρα χώρισε το κάθε μέρος σε τρία ίσα μέση οπότε έχεις τρία φύλλα για κάτω και άλλα τρία για πάνω. 

4. Σε μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας (το τραπέζι της κουζίνας σου)  ρίξε αλεύρι και ξεκινά με τον λεπτό πλάστη να ανοίγεις το φύλλο σου. Χρειάζεται να ρίχνεις συνεχώς αλεύρι στο φύλλο σου για να ανοίξει εύκολα χωρίς να κάνει καμιά τρύπα Ε...άν κάνει μη στεναχωριέσαι έχεις άλλα τρία φύλλα που θα πέσουν από πάνω οπότε θα καλύψουν την τρυπούλα 😉
Συνέχισε το άνοιγμα ώσπου να έχεις ένα πολύ λεπτό φύλλο σαν χαρτί. 



5. Στρώσε το φύλλο σου σε λαδωμένο ταψί κατα προτίμηση ρηχό και ρίξε ελάχιστο ελαιόλαδο στην επιφάνεια του.Θα κάνεις την ίδια διαδικασία για τα επόμενα δύο φύλλα ρίχνοντας πάντα ελαιόλαδο στην επιφάνειά τους,στην συνέχεια πρόσθεσε την γέμιση και ξεκινά να ανοίγεις τα επάνω φύλλα επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα με πριν.

6. Ότι φύλλο κρέμεται στις άκρες του ταψιού το κόβεις και αν θες να κάνεις το περίγραμμα της πίτας σου (το γνωστό στεφανάκι)  Κάνε το μόνο με τα δύο πάνω φύλλα για να μην γίνει χοντρό και μείνει άψητο εσωτερικά. 
                    
7.Ρίξε λαδάκι στην επιφάνεια την πίτας και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνεια.  



https://cookstories2.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις