Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Γαύρος μαρινάτος



Στο νησί μου την Μυτιλήνη οι ουζομεζέδες έχουν την τιμητική τους!  Ένα γρήγορο και εύκολο μεζεδάκι που μπορείτε να το φτιάξετε μονοί σας και να το απολαύσετε την επόμενη κιόλας μέρα, μη σας πω και την ίδια, είναι ο γαύρος ο μαρινάτος. Σε επόμενο Post θα σας πω για τις πάστες σαρδέλες.

Θα χρειαστείτε: 
  • φρέσκο γαύρο
  • λευκό ξύδι
  • σκελίδες σκόρδου κομμένες σε ροδέλες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • ένα γυάλινο τάπερ

Πως τον φτιάχνουμε:

  1.  Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τον γαύρο και τον βάζουμε σε ένα γυάλινο τάπερ το ένα δίπλα στο άλλο.
  2. Προσθέτουμε το ξύδι μέχρι να καλύψουμε τα ψαράκια και τα σκεπάζουμε.Αν ο γαύρος είναι μικρός τότε θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες ώσπου να ψηθεί στο ξύδι,αν είναι πιο μεγάλος θα πάρει περίπου 8 ώρες. Θα είναι έτοιμος όταν το κόκκαλο ξεκολλάει από το ψαχνό.
  3. Τότε φιλετάρουμε τον γαύρο ανοίγοντας τον στην μέση και αφαιρώντας το κόκκαλο του. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε στρώσεις σε ένα άλλο τάπερ και μόλις τελειώσουμε με όλα ρίχνουμε το σκόρδο που έχουμε κόψει σε ροδέλες για να πάρει γεύση,Αν θέλουμε να γίνει πικάντικος προσθέτουμε και κόκκους πιπεριού. Μερικοί  βάζουν και ένα κλαρί φρέσκο θυμάρι αναλόγως τι επιθυμεί ο καθένας. Ρίχνουμε από πάνω τους ελαιόλαδο και τους συντηρούμε στο ψυγείο (αν προλάβει να μείνει κανένας και δεν τον εξαφανίσουμε την ίδια μέρα)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις