Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Τι προσφέρουν τα λαχανικά στην διατροφή μας



Τα πιάτα της μεσογειακής διατροφής είναι πλούσια σε λαχανικά. Αυτό μπορεί για τους περισσότερους να είναι λίγο δυσάρεστο όμως τα οφέλη των λαχανικών είναι αρκετά και αξίζει να τα γνωρίζουμε.
Καταρχήν τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά 
κάλιο,β καριτίνη ( βιταμίνη Α)
μαγνήσιο,ασβέστιο,σίδηρο,φολικό οξύ(σύμπλεγμα βιταμίνης Β)Επίσης σε βιταμίνες  C, K, και E.
Έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Το κουνουπίδι,το μπρόκολο η ντομάτα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και σε καρδιαγγειακά νοσήματα των γυναικών.
Τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι:
Το σπανάκι - Τα σέσκουλα - Η κολοκύθα - Οι γλυκοπατάτες - Το μπρόκολο - Τα καρότα - Οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές - Ο αρακάς και τα αντίδια.

Για να δούμε τα λαχανικά του Σεπτέμβρη:


Αγγούρι: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες,επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,βιταμίνες Α,Β,C και Ε. Βοηθά στην εξάλειψη πεπτικών προβλημάτων όπως οξύτητα,φούσκωμα στο στομάχι διότι μας παρέχει φυτικές είναι ,νερό,κάλιο,μαγνήσιο που βρίσκονται στην φλούδα του και βοηθά στην πέψη.
προσφέρει υγιές ενυδατωμένο δέρμα επιβραδύνει την γήρανση λόγω των βιταμινών Α,C και Ε που περιέχει και βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι καταπληκτικό διουρητικό οπότε βοηθά πολύ στην απαλλαγή λίπους και περίσσιων υγρών  από το σώμα μας. Προστατεύει τον οργανισμό μας από κρυολογήματα μιας και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Αντεδείκνυται για ανθρώπους που έχουν σπαστική κολίτιδα διότι προκαλεί δυσπεψία και αέρια στο στομάχι.



Καρότο:  Πλούσια πηγή σε β-καροτίνη, συμβάλει στην προστασία της όρασης,του καταρράκτη για τους

ηλικιωμένους,πλούσιο σε φολικό οξύ βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν καρκίνο στο σώμα μας. Επίσης βοηθά και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

Κολοκυθάκι: Εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά,πηγή φωσφόρου,καλίου μαγνησίου
χαλκού ,βιταμινών C,Α,Κ,φολικού οξέως,β- καροτίνης,φυτικών ινών. Το κολοκυθάκι επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμωνόδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντικαρκινική προστασία.

Φινόκιο ή μαραθόριζα:
Περιέχει βιταμίνη C που βρίσκεται στον βολβό του και είναι κατάλληλη για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Καλή πηγή φυτικών ινών,φυλλικού οξέως και καλίου,μπορεί να συμβάλει και στην μείωση της χοληστερόλης.

Κουνουπίδι: Ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος,δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Πλούσιο σε βιταμίνη C,αντικαρκινικό,βοηθά στο συκώτι και στο αίμα να αποτοξινωθούν ,συμβάλει στην βελτίωση των διαταραχών της ουροδόχου κύστης,των νεφρών,της υψηλής αρτηριακής πίεσης,της δυσκοιλιότητας. Περιέχει αλλικίνη  που μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και διατηρεί υγιή την καρδιά. Όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή να μην το τρώνε ωμό αλλα μόνο μαγειρεμένο γιατί περιέχει βρονχοκηλογόνα  που επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Λάχανο:   Πηγή φυτικών ινών, β- καροτίνης,βιταμίνης C και μαγγανίου. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. 
Με αντικαρκινικές ιδιότητες σε ορισμένα είδη καρκίνου όπως του παχέως εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης.Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας,στην διαδικασία της πέψης και στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μελιτζάνα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,μέταλλα,ασβέστιο,
κάλιο,σίδηρο,φυτικές ίνες,νάτριο,
πρωτεΐνη,βιταμίνη Α, βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα,έχει αντιμικροβιακή δράση και μειώνει την κακή χοληστερίνη.

Πατάτα
Περιέχει κάλιο που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και την λειτουργία των κυττάρων καθώς επίσης και για στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Φυτικές ίνες που  βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.Οι φυτικές ίνες περιέχονται στην φλούδα των λαχανικών και των φρούτων γι'αυτό και πρέπει να τα καταναλώνουμε με την φλούδα αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει σχολαστικά και έχουμε αφαιρέσει τα αλλοιωμένα μέρη της.

Έχει βιταμίνη C που βοήθα στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας.Βιταμίνη Β6 που βοηθά στην σωστή διατήρηση της χοληστερόλης αλλά και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης.

Υδατάνθρακες με την μορφή αμύλου που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας και βοηθάνε να διατηρεί την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Περιέχει επίσης φολλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων.


Πιπεριά: Αποτελούν σημαντική τροφή,οι πράσινες πιπεριές θωρακίζουν τον οργανισμό και διατηρούν ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχουν βιταμίνη C, Α, Β6 κάλιο,φολλικό οξύ. 
Οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες,λυκοπένιο,βιταμίνη Κ,Α και C που βοηθούν στην καλή υγειά της όρασης και των ματιών.

Σπανάκι: Είναι ένα από τα πιο ωφέλημα φυλλώδη λαχανικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά,βιταμίνες Α, Κ και C,μαγνήσιο,σίδηρο,μαγγάνιο,φυλλικό οξύ,βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση,οξυγονώνει τον οργανισμό και συμβάλει στην σωστή λειτουργία του εντέρου.Επίσης καταπολέμα την αρθρίτιδα και τον εκφυλισμό των κυττάρων που έρχεται με το γήρας.Συμβάλει στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και χαρίζει λαμπερό δέρμα και μαλλιά.


Τα λαχανικά λοιπόν πρέπει να τα αγαπήσουμε γιατί μας αγαπάνε και αυτά.Υπάρχουν άπειρες συνταγές που μπορούμε να τα καταναλώσουμε με ευχαρίστηση να τα "κρύψουμε" εν ανάγκη μέσα σε ένα σουφλέ ή ένα μπιφτέκι λαχανικών ή μια πεντανόστιμη βελουτέ χορτόσουπα,μια χορτόπιτα σε μια πληθωρική σαλάτα με ντρέσινκ και βέβαια να κάνουμε και τα παιδιά μας να τα αγαπήσουν.Η Ελλάδα μας προσφέρει τον πολύτιμο θησαυρό της και εμείς πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά για να θωρακίσουμε την υγεία μας.
   

Για τις πληροφορίες μου εμπιστεύτηκα ιατρικά και διατροφικά site.
by Popi Pt.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις