Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Γλυκές τραγανιστές φλογέρες με καρύδια


Αυτές τις γλυκές φλογέρες τις δοκίμασα πριν λίγες μέρες από τον γείτονά μου. Κάθε φορά με εκπλήσσει με τις συνταγές του. Έχει μεγάλη αγάπη στην μαγειρική και όταν ετοιμάζει αυτά τα υπέροχα καλούδια,ποτέ δεν μας ξεχνάει. Ανταλλάσσουμε συχνά πιατάκια με τις δημιουργίες μας και απόψεις για κάθε συνταγή. Τις έφτιαξα πρώτη φορά και οι "δοκιμαστές" μου έμειναν πολύ ευχαριστημένοι οπότε είπα να μοιραστώ την συνταγή μαζί σου!

Θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 πακέτο τριμμένη καρυδόψυχα
  • 6 τριμμένες φρυγανιές
  • 2 αυγά
  • 1/3 της κούπας κομματάκια απο οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού έχεις. (Εγώ έβαλα πορτοκάλι)
  • 150γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη
  • λαδι για το  άλειμμα των φύλλων
  • καρφάκια γαρίφαλου 
Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. νερό
  • 2φλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα λεμονιού(χωρίς το άσπρο)
◾ Αρχικά ετοιμάζω το σιρόπι μου για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να βγουν οι πρώτες φλογέρες.Σε μια κατσαρόλα βάζω τα υλικά για το σιρόπι μου και βράζω σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει,αφήνω για δέκα λεπτά και μετά αποσύρω από την φωτιά.
◾ Ετοιμάζω την γέμιση αλέθοντας στο μπλέντερ τα καρύδια. Έπειτα τις φρυγανιές και στην συνέχεια τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπόλ μαζί με το κανελογαρίφαλο τις ζάχαρες τα κομματάκια του γλυκού και τ'αυγά.Ανακατεύω καλά το μείγμα.

◾ Κόβω το φύλλο κρούστας την μέση,λαδώνω το πρώτο φύλλο,βάζω γέμιση και ξεκινάω να φτιάχνω τις φλογέρες με τον ίδιο τρόπο που έκανα και στα Τυρένια μπουρεκάκια μόλις τα φτιάξω καρφώνω και τρία γαρίφαλα.
◾ Τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μεσαία σκάλα,μέχρι να ροδίσουν καλά.

Όταν τις βγάλω από τον φούρνο αμέσως τις ρίχνω λίγες λίγες μέσα στο σιρόπι. Μόλις ακουστεί το σβήσιμο που κάνει όταν πέσει η καυτή φλογέρα μέσα στο κρύο σιρόπι,την βγάζω και τοποθετώ σε μια πιατέλα. Συνεχίζω έτσι με όλες. 
 Δεν αφήνουμε παραπάνω ώρα μέσα στο σιρόπι γιατί έτσι θα πάψουν να είναι τόσο τραγανιστές.Αν τις θέλεις πιο ζουμερές τότε επέλεξε εσύ πόσο θα τις αφήσεις.


           Σου εύχομαι καλή επιτυχία και να τις απολαύσεις!!❤

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις