Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Χωριάτικη πίτσα





Και νόστιμη και εύκολη και χωριάτικη! Τι αλλο χρειάζεται για να την απολαύσεις; Καλή παρέα!
Το φύλλο της είναι λίγο διαφορετικό απο το συνηθισμένο της σπιτικής πίτσας όμως καθόλου δύσκολο να το φτιάξεις.


Για το φύλλο θα χρειαστείς,,,


  • 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 100γρ καλαμποκάλευρο
  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1/2 κ,γ ζάχαρη
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 300γρ χλιαρό γάλα


Για την χωριάτικη πίτσα θα χρειαστείς,,,


  • 2 ντομάτες μεγάλες κομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 μεγάλες ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 300γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 300γρ γκούντα ή μοτσαρέλα χοντροτριμμένη
  • κόκκινη σάλτσα για πίτσα (για την συνταγή δες  Σάλτσα βάση για πίτσα )



  • Λίγο λάδι για την επάλειψη του ταψιού,


Ξεκινάμε με την ζύμη,ρίχνοντας σε ένα βαθύ μπόλ το σιμιγδάλι,το καλαμποκάλευρο τα 200 απο τα 300γρ αλεύρι,την μαγιά και ανακατεύουμε τα υλικά.Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλατι με την ζάχαρη,το λάδι και το χλιαρό γάλα.
Πλάθουμε καλά το ζυμάρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα 100γρ αλεύρι. Προσοχή μπορεί να μην το πάρει όλο το αλεύρι γι'αυτό ζυμώνουμε καλά και αν δούμε πως το ζυμάρι ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπόλ μας τότε είναι έτοιμο.
Σκεπάζουμε το μπολ μας με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε σβηστό φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς Κελσίου,για να φουσκώσει.
Ωστόσο ετοιμάζουμε και κόβουμε τα υλικά μας.


Όταν φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε την επιφάνεια του ταψιού μας και απλώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού. Με ένα πιρουνάκι κάνουμε τρύπες.
Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο που έχουμε ήδη ανάψει στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις για να θερμανθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόλις κάνει μια ελαφριά κρούστα είναι η στιγμή να προσθέσουμε τα υλικά μας.
Απλώνουμε την σάλτσα να πάει παντού.Δεν χρειάζεται αρκετή ποσότητα,προσθέτουμε ντομάτα,κρεμμύδι,ελιές πασπαλίζουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη και απο πάνω βάζουμε την θρυμματισμένη φέτα και την γκούντα.



Βάζουμε το ταψί στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.



Συνοδέψτε την με μία πράσινη σαλάτα και καλή σας όρεξη!!
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις