Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα Gingerbread



Τα μπισκότα gingerbread δεν είναι και πολύ  διαδεδομένα στην Ελλάδα προέρχονται απο την Γαλλία και αργότερα έγιναν πολύ γνωστά στην Ευρώπη. Έχουν ως κύριο συστατικό τους το ginger  εξού και η ονομασία τους Gingerbread.Το πιο γνωστό σχέδιο είναι ο μπισκοτάνθρωπος που γνωρίσαμε μέσα από το κλασικό παραμύθι "Χάνσελ και Γκρέτελ" Είναι σκληρά μπισκότα και διατηρούνται αρκετό διαστήμα γι'αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ως στολίδια. Είναι ένα υπέροχο κέρασμα σε ένα παιδικό πάρτι τις ημέρες των χριστουγέννων,μπορούμε να τύλιξουμε κάθε μπισκότο ξεχωριστά σε χρωμματιστό σελοφάν και να τα προσφέρουμε σε ένα χριστουγεννιάτικο bazar του σχολείου. Θα ξετρελαθούν οι μικροί μας φίλοι!
Ωστόσο είναι εξαιρετική ευκαιρία να τα φτιάξουμε παρέα με τα παιδιά μας μιας και η διαδικασία της διακόσμησης είναι ευχάριστη και αφιερωμένη στους μικρούς μας ήρωες!
Τα σχήματα ποικίλουν οπότε βάλτε την φαντασία να δουλεύει και ξεκινήστε!

  • 900γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ μπεικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 2 κ.σ ginger σε σκόνη
  • 1 κ.γ πιπέρι τριμμένο
  • 1 κ.γ αλατι
  • 225γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 300γρ μέλι
Η συνταγή βγάζει 60 μεγάλα μπισκότα.

  • Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν,στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το μέλι. 
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι,μπεικεν,σόδα,κανελογαρίφαλο,ginger, αλατι,πιπέρι.

  • Προσθέτουμε όλα τα στερεά στο μέσα στον κάδο του μίξερ με την ζάχαρη και τα υπόλοιπα. Χτυπάμε έως ότου γίνει μια ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Αφήνουμε την ζύμη για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.

  • Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη σε πάχος 4 περίπου χιλιοστά. Όπως τα κλασικά μπισκότα. Με διάφορα κουπάτ κάνουμε σχεδιάκι και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα,μέχρι να ροδίσουν.

  • Όταν τα βγάλετε θα είναι λίγο μαλακά,γι'αυτο καλό θα ήταν να τα αφήσετε λίγο να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε για να μην χαλάσει το σχήμα τους.Δεν θέλουν πολύ ώρα να κρυώσουν.
  • Η διακόσμηση μπορεί να γίνει με λιωμένη κουβερτούρα λευκή και μαύρη. Η με γλάσο ζάχαρης άχνης που μπορείτε να το χρωματίσετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε να βάλετε χρωματιστή τρούφα και ότι άλλο επιθυμείτε! 



Το γλάσο γίνεται με αρκετή ζάχαρη άχνη που την αναμειγνύουμε με λίγο νεράκι,σταδιακά ώσπου να γίνει μια παχύρρευστη πάστα. Αν θέλετε προσθέστε και μια βανίλια για άρωμα και χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο παιχνιδιάρικη διακόσμηση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις