Η πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου είναι εδώ και εσύ όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος θέλεις να τους φτιάξεις τα καλύτερα και πιο νόστιμα εδέσματα γιατί είναι η ευκαιρία σου να βγάλεις την μαγείρισσα που έκρυβες μέσα σου τόσο καιρό. Οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους αυτές τι μέρες είναι όλο και πιο συχνές. δοκιμάζεις τα μεζεδάκια και τα φαγητά και σκέφτεσαι μα τι να τους φτιάξω στο εορταστικό τραπέζι; Όχι πάλι γαλοπούλα! Ξέχασες πέρυσι που τρώγατε για τρεις μέρες γαλοπούλα; Άσε που δεν σας άρεσε και τόσο.
Εγώ φέτος έφτιαξα κόκορα γεμιστό και ήταν πεντανόστιμος και ζουμερός! Να μια ιδέα λοιπόν για κάτι χριστουγεννιάτικο αλλά λίγο διαφορετικό.
Για να βγει ζουμερός τον μαρινάρισα απο το προηγούμενο βράδυ μέσα σε χυμό μήλου και κομμάτια πορτοκαλιού.Η γέμιση είναι αυτή που φτιάχνω εδώ και χρόνια και δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί απλά την λατρεύουμε! Είναι συνταγή της μανούλας που κάθε φορά που την έφτιαχνε όταν ήμουν μες την χαρά και ανυπομονούσα για την ώρα του φαγητού!Για να ψηθεί σωστά ο κόκορας θέλει αργό ψήσιμο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες και στο τέλος δυνάμωμα της θερμοκρασίας στους 250 για 15 λεπτά ώσπου να ξεροψηθεί. Μέσα στο ταψί και σε σακούλες ψησίματος θα βάλεις την υπόλοιπη γέμιση που δεν χώρεσε στην κοιλιά του κόκορα και πατάτες για να σιγοψηθούν χωρίς να καούν όσο ψήνεται ο κόκορας. Στο τέλος όταν θα δυναμώσεις τον φούρνο,θα τις αδειάσεις μέσα στο ταψί να ξεροψηθούν και αυτές.Τη σακούλα με τη γέμιση μπορείς να τη βγάλεις απ'το ταψί μετά από τις δύο ώρες και να την βάλεις σε μια φόρμα κέικ για να σου βγει πιο παιχνιδιάρικη!!
Θα χρειαστείς:
- 1 κόκορα σχετικά μεγάλο. Ανάλογα με το ποσά άτομα θα είστε.
Για το μαρινάρισμα:
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο κομμένο σε κύβους
- 1 χυμό μήλου του εμπορίου
- 2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
- σκόρδο σε σκόνη
- ελαιόλαδο
- αλατι,πιπέρι
- τζίντζερ σε σκόνη
- κουρκουμά
Σε ένα μεγάααλο μπολ θα βάλεις τον κόκορα.
Αφού πρώτα θα τον έχεις πλύνει καλά γιατί τα πουλερικά θέλουν μια έξτρα προσοχή. Θα έχεις κόψει και αφαιρέσει τα πόδια και τον λαιμό του.
Σε ένα μικρότερο μπολάκι θα ανακατέψεις όλα τα υλικά μαζί και θα περιχύσεις τον κόκορα. Φόρα τα γάντια μιας χρήσεως (τα χειρουργικά) και πασάλειψε καλά παντού τον κόκορα.
Σκέπασε το μπολ με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτο στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το μαγειρέψεις.
Για την γέμιση θα χρειαστείς:
- 4 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
- 1 συσκευασία βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
- 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές
- 1 ποτήρι καρύδια καθαρισμένα
- 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- τα συκωτάκια του κόκορα καλά πλυμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα
- μια σκελίδα σκόρδο λιωμμένη
- αλατοπίπερο
- λίγο μπούκοβο
- λιγο κρασί για το σβήσιμο
- ελαιόλαδο
Σοτάρισε καλά όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σβήσε με το κρασί. Γέμισε την κοιλιά του κόκορα και όση περισσέψει βάλε τη σε μια σακούλα ψησίματος και μέσα στο ταψί με τον κόκορα.
Για τις πατάτες:
- πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους
- γλυκιά πάπρικα
- κουρκουμά
- μουστάρδα
- αλατι και πιπέρι
- σκόρδο σε σκόνη
- ελαιόλαδο
Καθάρισε και κόψε τις πατάτες. Βάλτες σε ενα βαθύ μπολ.
σε ένα μικρότερο μπολάκι βάλε όλα τα υλικά για τις πατάτες και ανακάτεψε τα με ένα αναδευτήρι. Περίχυσε τις πατάτες και βοήθα με το με το χέρι να πάει παντού η μαρινάτα.
Άδειασέ τες σε μια σακούλα ψησίματος και τοποθέτησε τη στο ταψί μαζί με τον κόκορα και την γέμιση. Μετά απο τις δύο ώρες όπως είπα και παραπάνω άδειασε τις πατάτες στο ταψί (αφού βγάλεις την σακούλα με την γέμιση) και ψήσε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία στους 250 βαθμούς μαζί με τον κόκορα για 15 ακόμη λεπτά.
Δοκίμασέ το φέτος στις γιορτές των χριστουγέννων και απόλαυσέ το παρέα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους,άφθονο γέλιο και αγάπη! 🎄🎇
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου