Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Η δική μου βασιλόπιτα






      Πάει και αυτή η χρονιά! Κάθε χρόνο που φτιάχνω την βασιλόπιτα μας σκέφτομαι τις στιγμές που πέρασαν. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι το ίδιο σκεφτόμαστε. Πόσο γρήγορα πέρασε ένας χρόνος!
   Σκεφτόμαστε βέβαια και για το αν φέτος θα βγει το ίδιο νόστιμη η βασιλόπιτα,έχουμε και μία ανησυχία αν ψήθηκε
σωστά μέσα. Εσείς έχετε ξεχάσει ποτέ να βάλετε μέσα το φλουρί ή μόνο εγώ το έπαθα μια χρονιά. Απο τότε το ετοιμάζω και το έχω δίπλα μου μη τυχών και την ξαναπάθω! 😁
Δεν είναι η κλασική βασιλόπιτα τσουρέκι αλλα κέικ που αρέσει περισσότερο στα παιδιά.Αν ρωτάτε εμένα,το τσουρέκι δεν το αλλάζω με τίποτα,μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια που έφτιαχνε η μητέρα μου και μοσχομύριζε το σπίτι μαχλέπι και μαστίχα. Εντάξει θα κάνω το χατίρι των παιδιών αλλα τα αρώματα των παιδικών μου χρόνων θέλω να γίνουν αναμνήσεις και για τα δικά μου παιδιά. Έτσι τους φτιάχνω βασιλόπιτα κέικ με αρώματα τσουρεκιού και μένουμε όλοι ευχαριστημένοι!

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι..

  • 500γρ φαρίνα ολική άλεσης ( μπορείς να βάλεις και απλό)
  • 2 φλ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 250γρ ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
  • 1/4 του ποτηριού νερό που μέσα έχω βράσει μια κουταλιά γλυκάνισο και το έχω αφήσει να κρυώσει
  • χυμό απο 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του
1.Χτυπάω στον κάδο του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να γίνουν μια κρέμα και στην συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα και 5 λεπτά. 

2. Ρίχνω μέσα το φλουρί και ανακατεύω καλά με μία ξύλινη κουτάλα. Αδειάζω το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι και ψήνω σε αέρα προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Για σίγουρο ψήσιμο ψήνω και για 10 λεπτά μόνο στις κάτω αντιστάσεις. 

Όταν κρυώσει καλά την στολίζω με το γλάσο.

  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • λίγο γάλα
  • 2 βανίλιες
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζω αρκετή ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.
Σταδιακά θα προσθέσω το γάλα,λίγο κάθε φορά μέχρι να γίνει μία πάστα. Καλύπτω την επιφάνεια την βασιλόπιτας και με λιωμένη κουβερτούρα κάνω σχεδιάκια και την χρονολογία. 



Σας εύχομαι να έχετε μια καλή χρονιά με ότι εσείς επιθυμείτε,υγεία σε όλους σας και πολύ αγάπη στα σπιτικά σας! ❤




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις