Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Πίτα με χωριάτικο φύλλο



    Άλλη μια λαχταριστή και πολύ εύκολη πίτα είναι και αυτή που θα σου δείξω σήμερα. Το κύριο συστατικό της είναι το παραδοσιακό φύλλο Θρακιώτισσα που κάνει την διαφορά γιατί  είναι χειροποίητο με βυζαντινή συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά και η απόλυτη επιτυχία του βασίζεται στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και στον τρόπο που φτιάχνεται. Γι'αυτό και όταν το δοκίμασα μου θύμισε τις πίτες που έφτιαχνε η γιαγιά μου.Με αγνά υλικά και πολύ μεράκι. Μπορείς να το βρεις σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και εκτός από φύλλο η Θρακιώτισσα  φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά,κους κους,τραχανά και χυλοπίτες. 

Για την πίτα θα χρειαστείς:
  • 1 συσκευασία φύλλο Θρακιώτισσα
  • 500γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 πράσο κομμένο σε κύβους
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους
  • 1/2 κουταλάκι μπούκοβο
  • 3 αυγά
  • 1/2  ποτήρι του νερού γάλα εβαπορέ
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

  • Σοτάρεις το πράσο,το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λίγο ελαιόλαδο.

  • Θρυμματίζεις την φέτα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτεις τα σοταρισμένα λαχανικά,το γάλα,λίγο αλατι και φρεσκοτυριμμένο πιπέρι.

  • Στρώνεις 3 φύλλα κάτω,αφού πρώτα ραντίσεις με ελαιόλαδο  το καθένα ξεχωριστά .
  • Αδειάζεις την γέμιση και τοποθετείς άλλα 3 φύλλα από πάνω. Μην ξεχνάς να λαδώνεις ελαφρώς τα φύλλα. Αυτό τα θα κάνει πιο τραγανά.


  • Διπλώνεις τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα,λαδώνεις ,ραντίζεις με λίγο νεράκι και ψήνεις στον φούρνο αφού πρώτα τον έχεις προθερμάνει, στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις