Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Κουλούρια γεμιστά με τυρί



Αυτά τα λαχταριστά γεμιστά κουλούρια τα δοκίμασα στον φούρνο της γειτονιάς μου και ήθελα να φτιάξω κάτι παρόμοιο. Είναι το καλύτερο κολατσιό αν έχετε παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο. Η ζύμη δεν περιέχει βούτυρο,είναι ζύμη ψωμιού και αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ μπορείτε  να αντικαταστήσετε την φέτα με ανθότυρο. 

Υλικά:

1 κύβο νωπή μαγιά
3/4 του ποτηριού του νερού χλιαρό γάλα
2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ αλατι
3 κ.σ ελαιόλαδο
3 κ.σ λευκό ξύδι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που ν ξεκολλάει από τα χέρια.
400γρ φέτα ή ανθότυρο για την γέμιση.
Λίγο νερο με ζάχαρη για άλειμμα και 
σουσάμι για το πασπάλισμα

Η διαδικασία είναι απλή αν έχεις ξανακάνει ζυμάρι.
Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ ρίχνεις το χλιαρό γάλα και μέσα σε αυτό θα λιώσεις την μαγιά.Θα προσθέσεις την ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Μόλις φτιάξεις έναν παχύρρευστο χυλό τότε πρόσθεσε το λάδι με το ξύδι και το αλάτι. στην συνέχεια θα προσθέσεις λιγο λίγο το αλεύρι και θα πλάθεις καλά μέχρι να το τραβήξει το ζυμάρι σου. Θα είναι έτοιμο μόλις ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπόλ και δεν κολλάει στα χέρια σου. Πρέπει να είναι αφράτο και καθόλου σφιχτό.
Σκέπασε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και άφησέ το σε ζεστό σημείο μακριά από αέρα για να φουσκώσει.

Μόλις είναι έτοιμο κόβεις κομμάτια και ανοίγεις λωρίδες πλατιές,με την βοήθεια ενός πλάστη. Στο κέντρο βάλε τυράκι και ένωσε τις άκρες ώστε να γίνει σαν λουκάνικο. Κανε το κύκλο και ένωσε το.


Τοποθέτησε τα κουλούρια σου σε λαμαρίνα με λαδόκολλα
Άλειψε με λίγο απο το διάλυμα του ζαχαρόνερου και πασπάλισε με τα σουσάμι.
Αφήνεις να φουσκώσουν και στην συνέχεια ψήνεις στους 180 βαθμούς στον αέρα ώσπου να ροδίσουν.

Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα να τα απολαύσεις,αν θες μπορείς να ρίξεις και λίγο μέλι απο πάνω. Θα τα απογειώσει! 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις