Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Εύκολη μηλόπιτα κέικ



Ο Νοέμβριος είναι στα μισά της διαδρομής του και υπό κανονικές (καιρικές πάντα) συνθήκες τώρα θα έπρεπε να καθόμαστε μπροστά στο αναμμένο τζάκι,με μια κούπα ζεστή σοκολάτα και να σκεφτόμαστε πως θα είναι η φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Αλλα είπαμε αυτά υπό κανονικές συνθήκες,γιατί από όλα τα παραπάνω το μόνο που ισχύει είναι η σκέψεις για την διακόσμηση (αν δεν έχετε στολίσει ακόμη). 
Τα πράγματα αλλάζουν μαζί και το κλίμα της χώρας μας,ένα όμως που μένει σταθερό είναι οι μυρωδιές και οι γεύσεις του χειμώνα. 
Κάθε τέτοια εποχή το σπίτι μοσχομυρίζει πορτοκάλι,μανταρίνι και μήλο κανέλα. Μόλις στρώσω τα χαλιά με πιάνει μια χειμωνιάτικη διάθεση. Τι και αν φέτος έχει έξω 22 βαθμούς,δεν με νοιάζει καθόλου,μπήκε Νοέμβριος και θα το ζήσουμε όπως πρέπει.Ε! που θα πάει  θα πέσει και η θερμοκρασία! Όπως έλεγα λοιπόν με πιάνει μια μανία να βρίσκομαι στην κουζίνα και να κάνω πορτοκαλόπιτες,μπισκότα,μηλόπιτες,κολοκυθόπιτες και γενικά ότι επιθυμούν οι αγαπημένοι μου.
Μέρες τώρα ήθελα να κάνω μηλόπιτα αλλά το φορτωμένο πρόγραμμα δεν με αφήνει ,έτσι και΄γώ σκέφτηκα να ψάξω μια συνταγή για την πιο εύκολη μηλόπιτα,χωρίς να χρειάζεται να ανοίγω φύλλο και θα μου πεις "γίνεται;" Ναι,γίνεται! και βρήκα την τέλεια συνταγή για κέικ με κομμάτια μήλου
Είναι τόσο εύκολη που δεν μου πήρε πάνω από 20 λεπτά προετοιμασίας. 

Τα υλικά:


  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας
  • 3 κ.γ Baken powder
  • 1 πλάκα(250γρ) ή μια κούπα βούτυρο Flora  
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 σφηνοπότηρο κονιάκ 
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο


  • Για να έχεις σίγουρη επιτυχία να χτυπήσεις για 6 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη και το βούτυρο. Αυτή η διαδικασία την κάνει τόσο αφράτη!
    Σε ένα βαθύ μπολ  θα βάλεις τα αυγά και την ζάχαρη και με ένα μίξερ χειρός θα χτυπήσεις καλά για 3 λεπτά ώσπου να γίνουν κρέμα. Στην συνέχεια θα προσθέσεις το βούτυρο και θα συνεχίσεις το χτύπημα για ακόμη 3 λεπτά.



    Πρόσθεσε κονιάκ,κανέλα,γαρίφαλο,Baken powder και σιγά σιγά το αλεύρι που πρώτα θα το έχεις κοσκινίσει. Συνέχισε το χτύπημα αυτό είναι το μυστικό για αφράτο κέικ.

    Μόλις δεις το μείγμα να έχει χτυπηθεί πολύ καλά και έχει απορροφήσει όλο το αλεύρι σταμάτα το μίξερ,η δουλειά του τελείωσε!



    Σε ένα τρυπητό μπολ θα ρίξεις τα κομμάτια των μήλων και θα τα αλευρώσεις. Στην συνέχεια θα ρίξεις τα αλευρωμένα μήλα στο μείγμα και με μια μαριζ ή ξύλινη κουτάλα θα ανακατέψεις απαλά να πάνε παντού.



    Άδειασε το μείγμα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα κέικ ή ένα πυρίμαχο ταψάκι. Εγώ το έβαλα σε στρογγυλή φόρμα τσέρκι.
        
                                     
    Θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αρχικά στο αέρα και για άλλα 10 λεπτά περίπου στην κάνω μόνο σκάλα της αντιστάσεις. Αυτό βέβαια ανάλογα με τον φούρνο. Το κέικ σου θα είναι έτοιμο όταν βυθίσεις στο κέντρο του ένα μαχαίρι και βγει καθαρό.          


    Αν δεις πως η ώρα περνάει ,το κέικ εχει σκουρύνει από πάνω και μέσα είναι ακόμα άψητο μη φοβηθείς,οι κάτω αντιστάσεις θα το ψήσουν.


    Όταν ετοιμαστεί θα βγάλεις από τον φούρνο και θα το αφήσεις να κρυώσει καλά. Έπειτα πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και απόλαυσέ το!





    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Σπιτικά κριτσίνια ολικής

    Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

    Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις