Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπιτικά ραβιόλια


Τις προάλλες βρέθηκα σε ένα εστιατόριο με χειροποίητα ζυμαρικά. Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά ραβιόλια και τα ερωτεύθηκα! Έψαξα συνταγές για το ζυμάρι και τον τρόπο που γίνονται.
Κάποιες ήταν περίπλοκες και κάποιες πιο απλές. Αυτη που αποφάσισα να δοκιμάσω ήταν και η πιο εύκολη σχετικά. Αν σου αρέσουν τα ζυμαρικά τότε σίγουρα θα λατρεύεις τα φρέσκα που καμια σχέση δεν έχουν με τα συσκευασμένα. Αξίζει να φτιάξεις αυτή την συνταγή και είμαι σίγουρη πως θα την ξαναφτιάξεις γιατί θα αγαπήσεις την διαδικασία παρασκευής τους αλλά και την νοστιμιά τους. Άσε που θα είναι κάτι που το δημιούργησες εξ ολοκλήρου μόνη σου οπότε αυτό και μονό αξίζει πολλά!
Η ζύμη είναι εύκολη. Στην αρχή θα την δεις να θρυμματίζεται και να είναι πολύ σφιχτή. Όχι δεν έχεις κάνει κάτι λάθος μην ανησυχείς. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλεύρι δεν μπορεί να απορροφήσει αμέσως τα αβγά. Γι 'αυτό θα αφήσεις το ζυμάρι σου να ξεκουραστεί για μια ώρα στο ψυγείο,μετά θα δεις πως το αποτέλεσμα είναι μια εύπλαστη ζύμη έτοιμη να την ανοίξεις όσο πιο λεπτή μπορείς και να φτιάξεις κάθε είδους ζυμαρικά. 
Η γέμιση στα ραβιόλια είναι θέμα γούστου. Μπορείς να τα γεμίσεις με ανθότυρο ή φέτα. 
Μπορείς να βάλεις κιμά ή μπέικον με τυρί κρέμα και πολλούς άλλους συνδυασμούς.
Εγώ τα γέμισα με κοτόπουλο,φέτα και φρέσκα μυρωδικά. 
Τα υλικά που θα σου δώσω είναι για αρκετά ραβιόλια περίπου για 5 με 6 μερίδες. Αν δεν θέλεις να τα κάνεις όλα μπορείς να τα βάλεις σε ένα ταπεράκι και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη. Αν το τάπερ είναι μικρο και βγαίνουν πάνω από μια στρώσεις. Ξεχώρισε τες με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Έτσι δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα βγαίνουν πιο εύκολα όταν θα θες να τα μαγειρέψεις.
Κάθε αβγό αναλογεί σε μια μερίδα,και για κάθε ένα αβγό θα βάζεις 3/4 της κούπας αλεύρι.
Υλικά για τα ραβιόλια: 


  • 4 κρόκους αβγών
  • 800γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γ αλατι
  • λίγο χλιαρό νερό αν χρειαστεί
  • λίγο λάδι
Για την γέμιση:
  • 1 στήθος κοτόπουλου
  • 400γρ φέτα Δωδώνη
  • λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  1.  Αρχικά φτιάχνουμε την ζύμη βάζοντας σε ένα βαθύ μπολ τους κρόκους αβγών το αλατι και λίγο ελαιόλαδο περίπου 3 κουταλιές της σούπας. Το χτυπάμε με το αναδευτήρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Δεν χρειάζεται μίξερ,μπορείς να πλάσεις με τα χεριά.Αν δεις πως η ζύμη θρυμματίζεται πολύ και όταν την ζουλάς δεν δίνει τότε πρόσθεσε λίγο χλιαρό νεράκι. Η ζύμη σου θα είναι σφιχτή. Την τυλίγεις σε μεβράνη και την βάζεις για μια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  2. Όσο περιμένεις ετοίμασε την γέμιση. Θα βράσεις το κοτόπουλο καλά και θα το αφήσεις να κρυώσεις. Στην συνέχεια θα το κόψεις με ένα μεγάλο μαχαίρι σε πολύ μικρά κομματάκια. Δεν θέλουμε να φαίνονται μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου. Σε ένα μεγάλο μπολ θα θρυμματίσεις την φέτα,θα προσθέσεις το κοτόπουλο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αλάτι ελάχιστο,λόγω της φέτας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η μια ωρίτσα πέρασε και η ζύμη είναι έτοιμη να παίξεις μαζί της!
Καταρχήν θα χρειαστείς μεγάλη επιφάνεια εργασίας ένα πλάστη και αλευράκι.
Κανε λωρίδες και άνοιξε τες με τον πλάστη όσο πιο λεπτές μπορείς. Οι φωτογραφίες θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ακριβώς την διαδικασία.

                                    

  

Βάλε γέμιση. Με ένα πινελάκι αλοιψε με αβγό τις άκρες της ζύμης και ανάμεσα στην γέμιση.
Δίπλωσε το φύλλο στην μέση να ενωθούν οι άκρες και με το δάχτυλο σου πάτα την ζύμη ανάμεσα στην γέμιση να κολλήσει καλά. Έπειτα κόψε με ένα μαχαιράκι και πάτα καλά όλες τις πλευρές από το ραβιόλι σου για να μην ανοίξει στο βράσιμο.

Μην ξεχνάς να καλύπτεις τα έτοιμα ζυμαρικά με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Αν σου βγουν πολλά μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη για άλλη φορά.
Τα ραβιόλια είναι έτοιμα να κάνουν βουτιά σε νερό που βράζει σε μέτρια φωτιά. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Αν θες τα περιχύνεις με μια λευκή σάλτσα ή συνεχίζεις την συνταγή που έχει ως εξής...

Ρίξε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο ενός πυρίμαχου ταψιού και βάλε τα βρασμένα ραβιόλια.

Σε ένα μπολ ρίξε ένα κουτί κρ.γάλακτος μια χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο και μια χούφτα γκούντα τριμμένη. Αν θες βάλε λίγο βασιλικό για περισσότερη νοστιμιά και τριμμένο πιπέρι.

Ρίξε το μείγμα πάνω από τα ραβιόλια και βαλτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να λιώσει το τυρί. και να ξεροψηθούν ελαφρώς τα ζυμαρικά.

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα! Ένα φαγάκι που θα σε κάνει να νιώθεις περήφανη γιατί όλα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια σου με απόλυτη επιτυχία! Συνόδευσέ τα με μια πράσινη σαλάτα απο ρόκα και μαρούλι και αν δεν έχεις χρόνο να πλένεις το μαρούλι και να κόβεις τότε σου συστήνω τις φρεσκότατες και ποιοτικές σαλάτες του αγαπημένου μου Φρεσκούλη😘





  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις