Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Αφράτη και ζουμερή πορτοκαλόπιτα


Στην καθιερωμένη μου βόλτα στην λαϊκή στάθηκα μπροστά στον πάγκο με τα πορτοκάλια και έτσι που τα έβλεπα με το ζωηρό πορτοκαλί τους χρώμα και την απίστευτη μυρωδιά τους σκέφτηκα...πορτοκαλόπιτα! 
Το πορτοκάλι είναι το φρούτο του χειμώνα, στην Ελλάδα έχουμε την μεγαλύτερη παραγωγή πορτοκαλιών και έτσι μπορούμε να το απολαμβάνουμε παντού.Το άρωμά του, ο χυμός του πρωταγωνιστεί σε πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές
Όσο για τα οφέλη του στον οργανισμό μας πολλά και σπουδαία..πλούσιο σε βιταμίνη C κατάλληλη για να θωρακίσει τον οργανισμό μας από τις φθινοπωρινές ιώσεις που έχουν κάνει  come back στα σχολεία.
Όλα αυτά ήταν αρκετά για να πάρω τα πιο ζουμερά πορτοκάλια και εκτός απο το να στύβω χυμούς για τα παιδιά,να φτιάξω και το αγαπημένο μας γλυκάκι!

Την πορτοκαλόπιτα την προτιμώ να είναι αφράτη και ζουμερή σε αντίθεση με άλλες συνταγές που έχω δοκιμάσει και μου γινόταν σφιχτή.
 Ας αφήσω  όμως τα πολλά λόγια και ας προχωρήσω στην συνταγή που σίγουρα σε ενδιαφέρει!


Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας Χρυσή ζύμη 
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι baken powder 
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι Total
Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού(χωρίς το άσπρο μέρος για να μην πικρίσει το σιρόπι)

  1. Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι γιατί θέλω να είναι κρύο όταν θα περιχύσω πάνω από το γλυκό.Σε μια κατσαρολίτσα βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά
  2. Σε  ένα βαθύ μπολ ρίχνω όλα τα υλικά εκτός απο το φύλλο.Με ένα αναδευτήρι ανακατεύω καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3.  Κόβω το φύλλο σε λωρίδες και το βάζω για λίγο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να ξεροψηθεί χωρίς να σκουρύνει το χρώμα του.
  4. Στην συνέχεια το προσθέτω μέσα στο μείγμα με το γιαούρτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω απαλά.
  5. Το αδειάζω σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψάκι και ψήνω στους 180 μέχρι το γλυκό μου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  6. Μόλις βγάλω από τον φούρνο,σιροπιάζω με κρύο σιρόπι για να το απορροφήσει σωστά το γλυκό μου.
Περιμένω να κρυώσει και το απολαμβάνω με το ζεστό μου καφεδάκι και καλή παρέα!
Ως την επόμενη φορά σας φιλώ και μην ξεχνάτε να δημιουργείτε! 😘


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις