Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ α...
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Πάστα φλώρα
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
-
Ολοι έχουμε αναμνήσεις από γεύσεις και αρώματα των παιδικών μας χρόνων. Ένα αγαπημένο φαγητό, ένα γλυκό ή ακόμη και η κολώνια που φορούσε η μητέρα μας και θυμόμαστε ακριβώς το άρωμά της.
Η συγκίνηση τέτοιων θυμήσεων κάποιες φορές μας φέρνει δάκρυα στα μάτια και κάποιες μας στέλνουν κατευθείαν στην κουζίνα για να φτιάξουμε το αγαπημένο μας γλυκό.
Την καλύτερη Πάστα Φλώρα την έφτιαχνε η γλυκιά μου θείτσα και μοσχομύριζε το σπίτι κάθε φορά. Εγώ βέβαια σαν μικρότερη που ήμουν έπερνα πάντα το πρώτο κομμάτι.
Έκλεινα τα μάτια στην πρώτη δαγκωνιά και.... μα τι νοστιμιά ήταν αυτή! Τι υπέροχο άρωμα από το βουτυράκι!
Η θεία μου βλέποντας την μικρή της θαυμάστρια, μου έμαθε βήμα βήμα την συνταγή και 'γω με την σειρά μου την φτιάχνω για τους δικούς μου θαυμαστές.
Η αλήθεια είναι πως δεν μένει κομμάτι για την επόμενη μέρα, ούτε ένα για το καφεδάκι που τόσο πολύ ταιριάζει.
Σας δίνω τα υλικά και στο βιντεάκι θα δείτε αναλυτικά την συνταγή.
Το μυστικό είναι στο καλό βουτύρο😉
Υλικά :
2φλ τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας
1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο(το ασπράδι το κρατάμε για την επάλειψη στο τέλος)
1 συσκευασία μαρμελάδα φράουλα
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε αλεύρι, ζάχαρη, μπέϊκεν πάουντερ, το ένα αυγό και τον κρόκο το βούτυρο και πλάθουμε μια αφράτη ζύμη.
Κρατάμε ένα μέρος της ζύμης που θα μας χρησιμεύσει για την διακόσμηση της επιφάνειας. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και την πατάμε με το χέρι μας να απλωθεί σε όλο τον πάτο του ταψιού. Τρυπάμε με ένα πιρουνάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 ώσπου να ροδίσει.
Απλώνουμε πάνω την μαρμελάδα και με την ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε κορδέλες και διακοσμούμε το γλυκό μας. Αλείφουμε με το ασπράδι μόνο τις κορδέλες ζύμης.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού μας.
Όταν κρυώσει καλά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά)
Όταν ξεκινάς διατροφή,το πιο δύσκολο στάδιο είναι πώς να καλύψεις αυτές τις λιγούρες που σε πιάνουν μέσα στην ημέρα και σε βασανίζουν.Δεν ξέρεις τι να φας που να είναι χαμηλό σε λιπαρά και χωρίς πολύ ζάχαρη έως και καθόλου. Αυτά τα κριτσίνια είναι η λύση στο πρόβλημα της λιγουρίτσας,είναι φτιαγμένα απο τα χεράκια σου και μπορείς να κάνεις διαφορές παραλλαγές ανάλογα με τα γευστικά σου γούστα.Μπορείς να προσθέσεις στο ζυμάρι πολτό απο καρότο ή σπανάκι,τυρί ρεγκάτο. Να τα αρωματίσεις με ξερό δυόσμο και βασιλικό ή ρίγανη,θυμάρι και όποιος άλλος συνδυασμός σου αρέσει. Γίνονται πολύ εύκολα με λίγα υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι σου. Εντάξει,το μείγμα με τους σπόρους ίσως όχι, αλλά σίγουρα θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου μιας και η σωστή διατροφή είναι πλέον τρόπος ζωής και ευτυχώς όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν πλούσια γκάμα σε παρασκευάσματα ολική...
Γιατί να αγοράσεις μαγιονέζα αφού μπορείς να την φτιάξεις σπίτι σου με αγνά υλικά και να την απόλαυσης εκείνη την στιγμή; Η διαδικασία είναι πανεύκολη! Σε άλλο post θα σου πω πως να φτιάξεις και μαγιονέζα χωρίς πατάτα. Η συγκεκριμένη ταιριάζει απόλυτα με ψάρι βραστό ή και ψητό.Εγώ συνήθως την φτιάχνω όταν έχω ψαρόσουπα. Βράζω τις πατάτες μέσα στον ζωμό του ψαριού και έχουν όλη την ουσία του. Απαραίτητο συστατικό για μία πεντανόστιμη μαγιονέζα είναι η μουστάρδα αλλά η καλή μουστάρδα, οχι η κίτρινη με το καναρινί χρώμα που μοιάζει με τέμπερα αλλα η άλλη με την πλούσια ποιοτική και ελαφρώς πικάντικη γεύση που είναι και ελληνική για την ΕΚΜΑ μιλάω,δοκίμασε την και θα καταλάβεις τι εννοώ. Εγώ προσωπικά δεν την αλλάζω με τίποτα! Τα υλικά... ▪ 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες ▪ 100γρ ελαιόλαδο ▪ 100γρ λευκό ξύδι ▪ αλάτι και πιπέρι ▪ λίγο ψιλοκομμένο σέλινο (προαιρετικά) ▪ 1 αυγό ▪ 2 κ.σ μουστάρδα ΕΚΜΑ ...
Ένα πιο υγιεινό κέικ εξίσου νόστιμο και αφράτο.Αν σου αρέσει ο συνδυασμός καρύδι με μήλο τότε θα γίνει το αγαπημένο σου.Το μήλο ενώνεται με την ζύμη και χαρίζει το άρωμά του ενώ το καρύδι δίνει την εντύπωση πως τρως καρυδόπιτα. Το αλεύρι ολικής και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλό να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την σωστή λειτουργία του εντέρου,στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και της υψηλής χοληστερίνης. Θα χρειαστείς... 500γρ αλεύρι ολικής άλεσης 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ 1/2κ.γ κανέλα 1/2 κ.γ τζίντζερ 1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη 1 κούπα ηλιέλαιο 2 μήλα τριμμένα στον τρίφτη 2 αυγά 1 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ νυφάδες βρώμης για το πασπάλισμα 1. Σε ένα βαθύ μπόλ βάζω το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάω με το μίξερ να ομογενοποιηθούν ,στην συνέχεια προσθέτω τα α...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου