Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Ζουμερά τραγανιστά γαλακτομπουρεκάκια

Διακοπές τέλος για φέτος και κάπου εκεί ανάμεσα στο συμμάζεμα και τη γλυκιά μελαγχολία της επιστροφής 
είχα τρελή επιθυμία για γαλακτομπούρεκο!
Γκούγκλαρα συνταγές και βρήκα 
Μία πολύ εύκολη της καταπληκτικής και ταλαντούχας 
Εφοδιάστικα με τα υλικά μου. 
Ένα πακέτο καλό φύλλο κρούστας Χρυσή Ζύμη
 και βέβαια καλό Βούτυρο Το Χωριό
για να απογειώσει το γλυκό μου! Τα υπόλοιπα υλικά βρίσκονται πάντα στο σπίτι. Οπότε ξεκίνησα δουλειά!!!  



Υλικά :

  • 1/2 φλ σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1 πακέτο φύλλο ΚρούσταςΧρυσή Ζύμη  
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα 
  • 2 κ.σ ριζάλευρο διαλυμένες σε μισό ποτηράκι του κρασιού κρύο γάλα 
  • 2 αυγά και 2 κρόκους χτυπημένα με αυγοδάρτη. 
  • 1φλ ζάχαρη 
  • 1 βανίλια 
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι 
  • 2 κ.σ  αγελαδινό βούτυρο για την κρέμα και 200γρ λιωμένο για το άλειμα των φύλλων (προτιμώ πάντα Το Χωριό  που είναι ελαφρύτερο στην γεύση) 
Για το σιρόπι:
  • 350ml νερό 
  • 650γρ ζάχαρη 
  • Φλούδα από ένα λεμόνι (χωρίς το άσπρο γιατί θα πικρίσει)
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι να βράσει. Από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά. 
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας  και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. 
  3. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε το γλυκό μας. 
  4. Κόβουμε τα φύλλα στην μέση κάθετα. Κάθε φορά βουτυρώνουμε ένα φύλλο, βάζουμε λίγη κρέμα στην άκρη του  και τυλίγουμε δύο φορές. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα να γίνει ένα μπουρέκι και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Τοποθετούμε τα μπουρέκια προσεκτικά σε καλά βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο. 
  5. Αν θέλουμε να βγει τραγανιστό το γλυκάκι μας καλό θα ήταν να το αφήσουμε για περίπου δύο ώρες στο ψυγείο. 
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει καλά. Σιροπιάζουμε μόλις βγει από τον φούρνο. Κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό ή το ανάποδο. Για να απορροφηθεί καλύτερα. 

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην φώτο και νομίζω πως άξιζε τον κόπο! Φτιάξτε αυτό το τραγανιστό απ'εξω και ζουμερό μέσα γαλακτομπούρεκο. Είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει! 
Κανονικά θα έπρεπε να σας έχω όλα τα βήματα της συνταγής σε φώτο αλλά δυστυχώς το παρέλειψα την στιγμή εκείνη. 😕





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις