Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Πατάτες με κιμά ογκρατέν





Αν παρακολούθεις τις συνταγές μου τότε θα έχεις καταλάβει πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα εύκολα και γρήγορα φαγητά.
Ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος για τους περισσότερους απο εμάς που ορισμένες φορές καλό θα είναι να γνωρίζουμε μια δυό γρήγορες συνταγές που θα μας βγάλουν απο την δύσκολη θέση.
Έτσι έφτιαξα και αυτό εδώ το νοστιμότατο και πολύ χορταστικό πιατάκι!

Θα χρειαστείς...

  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο 
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 1 ζωμό βοδινού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 μπαχάρια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 τριμμένες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκι κον κασέ
  • 1/2 ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ θα χρειαστείς...

  • 1λτρ γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ 
  • 3 κ.σ αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 300γρ γκούντα τριμμένη
Αρχικά ετοίμασε τον κιμά...
Σε μια κατσαρόλα θα σοτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι,το σκόρδο,την δάφνη μέχρι να πάρει χρώμα.Θα σβήσεις με το κρασί και μόλις εξατμιστεί θα προσθέσεις την ντομάτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Άφησε τον να σιγοβράσει.



Στην συνέχεια τις πατάτες...
Καθάρισε,κόψε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και βάλτες σε μια κατσαρόλα να πάρουν μια βράση. Δεν θα τις αφήσεις να βράσουν πολύ γιάτι θα μαλακώσουν και δεν θα μπορείς να τις στρώσεις εύκολα στο ταψί. Ένα προβράσιμο είναι αρκετό. Έπειτα σούρωσέ καλά να φύγουν όλα τα υγρά τους.


Και την μπεσαμέλ...
Βάλε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα το βούτυρο το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακάτεψε καλά με ένα αναδευτήρι να ενωθεί το αλεύρι με το γάλα όσο είναι ακόμη κρύο. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Απέσυρε απο το μάτι και πρόσθεσε ένα ένα τα αυγά χωρίς να σταματάς το ανακάτεμα. 
Στην συνέχεια ρίξε και μία χούφτα απο το τύρι για να γίνει πιο τυρένια η κρέμα σου.


 Ο κιμάς έτοιμος,οι πατάτες έτοιμες,η μπεσαμέλ έτοιμη! Ώρα για δράση! 

Σε ένα πυρίμαχο ταψί που έχεις βουτυρώσει καλά βάλε μια στρώση απο τις πατάτες ,έπειτα τον κιμά,πασπάλισε με λίγο τυρί και μετά τις υπόλοιπες πατάτες τον κιμά και τυρί.

Ρίξε την μπεσαμέλ έτσι ώστε να πάει παντού και με ένα πιρουνάκι κούνα λίγο τις πατάτες για να εισχωρίσει και μέσα.
 Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στίς αντιστάσεις σε 200 βαθμούς μέχρι να σκούρίνει η επιφάνεια.

Ετοίμασε και μιά χωριάτικη σαλάτα να το συνοδεύσεις ! 😉😊

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις