Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπιτικά αφράτα μίνι ντόνατς στο φούρνο






Θα τα λατρέψουν τα παιδιά σου αλλα και εσύ γιατί είναι πολύ εύκολα και αν ακολουθήσεις ακριβώς τα βήματα δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας!
Αν είσαι και αστέρι στην κουζίνα μπορείς να κάνεις διάφορα κολπάκια,να τα γεμίσεις με πραλίνα ή μαρμελάδα,κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα λεμονιού!!
Δεν τα τηγανίζω γιατί αποφεύγω γενικά τα τηγανιτά στο σπίτι μου,πιστεύω πως έτσι τρώγονται πιο ευχάριστα. Δοκίμασε να τα κάνεις όπως εγώ στον φούρνο και μου λες εντυπώσεις!


Θα χρειαστείς...
  • 8 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις εγώ προτιμώ πάντα το Μύλοι Αχαΐας  
  • 1 κοφτό κ.γ μπέικεν πάουντερ
  • 1 2/3 φλ. χλιαρό φρέσκο γάλα 
  • 2/3 του φλ. χλιαρό νερό
  • 4 κ.γ αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή ή 2 κύβους νωπή 
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 του φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
" Όταν σε μια ζύμη βάζουμε μαγιά φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ τα υγρά υλικά μας να είναι χλιαρά ΟΧΙ πολύ ζεστά γιατί η μαγιά θα χάσει την δύναμη της. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε αυγό το βγάζουμε μια ώρα πριν απο το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε καμιά περίπτωση δεν φέρνουμε σε επαφή το αλάτι με την μαγιά γιατί πάλι θα χάσει την δύναμη της,καλύτερα να το προσθέσουμε μαζί με το αλεύρι.  
Αντίθετα όμως η ζάχαρη δεν μας πειράζει να μπει μαζί της στην αρχή που την διαλύουμε γιατί λειτουργεί σαν τροφή και ενεργοποιεί γρηγορότερα την μαγιά. 
Κάτι τελευταίο για να μην σας κουράσω,ακόμη και αν έχουμε ξερή μαγιά καλό θα ήταν να την διαλύουμε αρχικά με λίγο αλευράκι  να κάνουμε έναν χυλό και να την αφήνουμε να φουσκώσει γιατί σε περίπτωση που είναι χαλασμένη(έχει λήξει ή δεν έχει συντηρηθεί σωστά) και έχουμε ρίξει όλα τα υλικά μας θα πάνε χαμένα,ενώ έτσι την δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει δύναμη.
Μα καλά...πόσες φορές έχω αναφέρει την λέξη "μαγιά" ;;; 😋😄
   Αυτά τα λίγα αλλά πολύ σημαντικά για την αγαπημένη μας...μαγιά!! 
Πάμε να συνεχίσουμε την διαδικασία της συνταγής μας." 😊

1. Σε μια μικρή λεκανίτσα διέλυσε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και δημιούργησε έναν ελαφρύ χυλό. Σκέπασε με διαφανή μεμβράνη την λεκανίτσα και άφησέ την σε ένα ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί.Θα χρειαστεί περίπου ένα μισάωρο.
Όταν περάσει το μισάωρο και το μείγμα σου έχει φουσκώσει τότε είσαι και σίγουρη/ος πως απο΄δω και πέρα αν ακολουθήσεις πιστά την συνταγή όλα θα γίνουν τέλεια!
Σε μια άλλη λεκανίτσα θα ρίξεις την μισή ποσότητα απο το αλεύρι σου το μπέικεν,το αλάτι,την ζάχαρη,το βούτυρο που θα είναι και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου,το αυγό,το χλιαρό γάλα με το νερό και την μαγιά.
Ανακάτεψε καλά τα υλικά σου και πρόσθετε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι. Πρόσεχε μην το ρίξεις όλο μαζί, ίσως και να μην χρειαστεί. Εσύ θες να φτιάξεις μια ωραία αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκανίτσας σου. Μόλις το δεις αυτό τότε είναι έτοιμη.
Ρίξε λίγο αλεύρι στον πάγκο σου και δούλεψε λίγο ακόμη το ζυμάρι σου. Ξαναβάλτο στην λεκανίτσα,σκέπασε την και άφησέ το να φουσκώσει. Θα πάρει περίπου μια ώρα.

2. Φούσκωσε το ζυμάρι σου και ήρθε η ώρα να κάνεις τα ντόνατς!
Άνοιξε με τον πλάστη το φύλλο σου χωρίς να το κουράσεις,σε πάχος περίπου 1,5εκ. χρησιμοποίησε ένα ποτήρι και κανε κύκλους

                  

Αν θες να γίνουν ατομικά φτιάξε κύκλους με ένα μπολ απο αυτό που βάζεις το παγωτό.

Τοποθέτησέ τα ντόνατς σε ένα ταψί λαμαρίνα,με λαδόκολλα και άφησέ τα να φουσκώσουν. 


3.Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Μην τα αφήσεις να πολύψηθούν,μόλις δεις πως παίρνουν χρώμα να τα βγάλεις γιατί αλλιώς θα ξεραθούν και δεν θα είναι καθόλου αφράτα μέσα.

Λιώσε λίγο βούτυρο και πέρασε τα όπως είναι ζεστά με ένα πινελάκι. Μπορείς να τους πασπαλίσεις ζάχαρη κρυσταλλική να μοιάζουν με τους λουκουμάδες παραλίας ή λιωμένη κουβερτούρα και τρούφα. Πάντως και σκέτα είναι υπέροχα!
Όπως είπα και πιο πριν αν είσαι χρυσοχέρα/ης μπορείς με ένα κορνέ να τα γεμίσεις με πραλίνα,μαρμελάδα και ότι άλλο επιθυμείς!
Μπορείς να φτιάξεις πολλά και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη αφού πρώτα θα τα αφήσεις να κρυώσουν πολύ καλά και δεν θα βάλεις τίποτε απο πάνω.Με την πρώτη λιγούρα ζεστένεις ένα στο μικροκυμάτων ή ακόμη καλύτερα το αφήνεις για λίγη ώρα εκτός κατάψυξης και το απολαμβάνεις.Το καλύτερο κολλατσιό για να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο!
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!!💗







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις