Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Ρυζόγαλο







Το γλυκάκι των παιδικών μας χρόνων.Κάθε φορά που το έφτιαχνε η μητέρα μου μοσχομύριζε η κουζίνα κανέλα και βανίλια
Περίμενα με ανυπομονησία να κρυώσει για να το απολαύσω κουταλιά κουταλιά. 
Και ποιος δεν αγαπάει το ρυζόγαλο.
 Είναι το πιο θρεπτικό γλυκάκι ,ένα ολοκληρωμένο πρωινό ή ένα ελαφρύ βραδινό
Αν θες να το κάνεις λίγο διαφορετικό μπορείς λίγο πριν το αποσύρεις απο την φωτιά να καβουρδίσεις σε ένα τηγάνι μέχρι να αποκτήσει ενα καστανό χρώμα μια φωλίτσα θρυμματισμένου φιδέ.Αν σου 
αρέσουν οι σταφίδες πρόσθεσε τες μέσα στο μείγμα μαζί με τον φιδέ.
Επίσης μπορείς να το διακοσμήσεις με χοντροκομμένα αμύγδαλα καρύδια και να πασπαλίσεις με κανέλα.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς...
  • 1200γρ φρέσκο γάλα
  • 100γρ ρύζι γλασέ
  • 100γρ ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
  • 1 βανίλια 
  • 3 κ.σ κορν φλάουρ
  • 1 φωλιά θρυμματισμένο φιδέ και μια χούφτα σταφίδες  (προαιρετικά
  • κανέλα για το πασπάλισμα
Η εκτέλεση είναι απλή.. 

Σε μια κατσαρόλα θα ρίξεις όλα τα υλικά μέσα εκτός από το κόρν φλάουρ. Α! κράτα και μισό ποτήρι γάλα για να το διαλύσεις.
Θα βάλεις το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία απλά να αχνίζει το γάλα για να μην φουσκώσει και χυθεί.
Μην ξεχνάς που και που να ανακατεύεις λίγο με μια ξύλινη κουτάλα για 
να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας το γάλα.
Θα χρειαστούν περίπου 20-30 λεπτά για να μαλακώσει το ρυζι  και να χυλώσει το ρυζόγαλο.
Σε αυτό το σημείο λίγο πριν να "σκάσει" το ρύζι μπορείς αν θες να προσθέσεις τον φιδέ με τις σταφίδες αλλιώς παρέλειψε αυτό το βήμα.
 Αν το ρύζι γίνει αλλά απο χύλωμα τίποτα μην μου αγχώνεσαι! Πάρε το μισό ποτήρι γάλα που κράτησες και διέλυσε μέσα 3 κ.σ κορν φλάουρ. Στην συνέχεια άδειασε το μέσα στο ζεστό ρυζόγαλο και ανακάτεψε για λίγο μέχρι να δέσει. Έτοιμο!
Κατέβασε απο την φωτιά άφησε να κρυώσει και μοίρασε το μείγμα σε μπολάκια.
Όπως είπα και πιο πάνω μπορείς να χοντροκόψεις αμύγδαλα,καρύδια και να τα ρίξεις από πάνω. Αν δεν σου πολυαρέσει αυτή η ιδέα τότε πασπάλισε μόνο με λίγη κανέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις