Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Χριστουγεννιάτικο κότσι




Είμαι σίγουρη πως αυτές τις μέρες ετοιμάζεσαι για το γιορτινό τραπέζι και ψάχνεις για κάτι ξεχωριστό που θα τους ξετρελάνει όλους η νοστιμιά του.
Επειδή όμως η μέρα εκείνη θα είναι γεμάτη θέλεις να είναι κάτι εύκολο στην προετοιμασία του και παράλληλα εντυπωσιακό στην γεύση .
Το χοιρινό και η γαλοπούλα είναι μέσα στις πρώτες επιλογές κάθε μαγείρισσας.
Μια πολύ καλή επιλογή είναι το χοιρινό κότσι μιας και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία κάτι που σε γλιτώνει από την πολύωρη ασχολία με το φαγητό. Λίγα λεπτά μόνο φτάνουν και βέβαια σωστό ψήσιμο για να μπορέσεις να το απογειώσεις,
Για συνοδευτικό μπορείς να ρίξεις μέσα στην γάστρα πατάτες baby να πάρουν γεύση από την γλυκιά σάλτσα με τα κάστανα και τα δαμάσκηνα αλλά και να δώσεις μια παιχνιδιάρικη εμφάνιση στο πιάτο σου.
Για λίγη δροσιά στις γλυκές γεύσεις που έχει αυτό το φαγητό μπορείς να φτιάξεις μια σώς με γιαούρτι μουστάρδα και μαγιονέζα που ταιριάζει απόλυτα με το χοιρινό.

Όταν πάρεις το κότσι πες στον χασάπη σου που έχει τα καλύτερα κοφτερά μαχαίρια να σου χαράξει στην πέτσα για να μπορέσει να ψηθεί σωστά και να μην είναι για πέταμα.

  • χοιρινό κότσι (η ποσότητα είναι ανάλογη με το πόσα άτομα θα είσαστε)
  • κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κιλό πατάτες baby 
  • 2 κ.σ μέλι διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι νερό
  • χυμό 2 πορτοκαλιών
  • αλάτι και πιπέρι
Για την σώς 
  • 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κ.σ μαγιονέζα
  • 2 κ.σ μουστάρδα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι
  • αλάτι και πιπέρι

Όπως είπα και πιο πάνω όταν θα πάρεις το κότσι μην ξεχάσεις να πεις στον χασάπη σου να σου χαράξει την πέτσα.
Το κότσι θέλει αργό ψήσιμο για να γίνει μαλακό και ζουμερό οπότε αν είναι μεγάλο το κομμάτι υπολόγισε 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέσα σε γάστρα ή σε σκεπασμένο ταψί.
Δεν θα βάλεις τίποτε άλλο μέσα στην γάστρα σου.
Καθόλου λάδι γιατί το κρέας από μόνο του έχει αρκετό λίπος και αν προσθέσεις λάδι πολύ απλά δεν θα τρώγεται.
Το μόνο που θέλει είναι τον χυμό του πορτοκαλιού και 1/2 ποτήρι νερό.
Σκέπασε την γάστρα σου και βάλε την στο φούρνο. Άφησε το κρέας να σιγοψηθεί για 2 ώρες. Κατα διαστήματα θα χρειαστεί να  ανοίγεις την γάστρα και με ένα πινελάκι να αλείφεις στην πέτσα λίγο από το μέλι που έχεις διαλύσει με το νερό.
Για να γίνουν οι πατάτες  πιο νόστιμες θα τις πλύνεις καλά και θα τις χαράξεις με ένα μαχαιράκι. Έπειτα θα τις βράσεις να μαλακώσουν λίγο και μετά θα τις βάλεις σε παγωμένο νερό έτσι ώστε να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα. 
Στις 2 ώρες θα προσθέσεις μέσα στο κρέας τα κάστανα τα δαμάσκηνα τις πατάτες και αλατοπίπερο.
συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Στο τέλος για να ξεροψηθεί η πέτσα ξεσκέπασε την γάστρα ή το ταψί και ανέβασε την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς. Αυτή η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεροψήσει την επιφάνεια του κρέατος ενώ μέσα θα έχει διατηρήσει την σωστή υγρασία. Μόλις δεις πως είναι έτοιμη η πέτσα σβήσε τον φούρνο και βγάλε έξω την γάστρα σου.Για να μείνει ζουμερό το κρέας θα πρέπει να το αφήσεις 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και μετά να το κόψεις και να σερβίρεις.




Αυτά τα πολύ απλά μυστικά αν τα εφαρμόσεις θα έχεις φτιάξει το νοστιμότερο χοιρινό κότσι ever!!


Για την σώς που θα το συνοδεύσεις θα προσθέσεις σε ένα μπολ το γιαούρτι,την μαγιονέζα,την μουστάρδα,το σκόρδο,αλατι πιπέρι ξύδι,ελαιόλαδο και θα ανακατέψεις πολύ καλά να γίνει μια ομοιογενείς κρεμά. 



Θες και μια πράσινη γιορτινή σαλάτα; Στο επόμενο Post σου έχω συνταγή!

                                                 Καλές γιορτές! 
https://cookstories2.blogspot.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις