Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Μελομακάρονα







Το Μελομακάρονο είναι  συνδυασμός των λέξεων μέλι και μακαρόνι.Στον μεσαίωνα ονομάζονταν μακαρωνία .Το σέρβιραν σε νεκρώσιμα δείπνα μετά την κηδεία. Η μακάρια ήταν είδος ψυχόπιτας σε μορφή μελομακάρονου. Αργότερα στα νεότερα χρόνια προστέθηκε το μέλι και έγινε το γνωστό
 μέλο-μακαρόνι. Με την πάροδο των χρόνων ονομάστηκε μελομακάρονο και είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων καθώς θεωρείτε απο τα πολύ παλιά χρόνια σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας αυτό που όλοι επιθυμούμε να μας φέρει το νέο έτος. Σε κάθε τόπο της Ελλάδας τέτοια εποχή οι κουζίνες έχουν άρωμα κανέλας και γαρίφαλου,ακούγεται το σπάσιμο των φρέσκων καρυδιών και οι φωνές των παιδιών που ανυπομονούν να βγεί η πρώτη φουρνιά για να δοκιμάσουν το μοσχομυριστά μελωμένα γλυκά.

Αυτή η συνταγή που θα σου δώσω είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια,και πίστεψε με έχω δοκιμάσει πολλές ώσπου να καταλήξω σε εδώ...
Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο ελαιόλαδο και στο σιρόπι που περιέχει μόνο καλό μέλι και καθόλου ζάχαρη όπως βάζουν σε άλλες συνταγές. Επίσης αν θες να απογειώσεις την γεύση τους άφησέ τα στο φούρνο λίγο παραπάνω να ξεροψηθούν.



Για την ζύμη θα χρειαστείς...
  • 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γιώτης
  • 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ή 1 ποτήρι ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο
  • 200γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 κ.σ κανελογαρίφαλο
  • 3/4 του ποτηριού ζάχαρη
  • 3/4 του ποτηριού χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κοφτό κ.γ σόδα
  • 1 1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια μέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

1. Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας μέσα σε ένα κατσαρολάκι το μέλι με το νερό και τον χυμό του λεμονιού


 Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και αποσύρουμε απ΄την φωτιά. Για να μελώσουμε τα μελομακάρονα το σιρόπι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ιδανικότερο θα ήταν να το έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα. Έπειτα χοντροκόβουμε την καρυδόψιχα.


Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το κανελογαρίφαλο το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό αφού πρώτα διαλύσουμε μέσα σε αυτόν την σόδα.


2. Προσθέτουμε στο μείγμα το σιμιγδάλι και το μισό αλεύρι με το μπέικεν. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειαστεί. Ίσως να μην το πάρει όλο.Θέλουμε η ζύμη να μην είναι σφιχτή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα βγάλει πολύ λάδι.

3. Όταν ετοιμάσουμε την ζύμη πλάθουμε τα μελομακάρονα μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ώσπου να σκουρύνουν.

Για να τα μελώσουμε σωστά τα βάζουμε σε κρύο σιρόπι να τα αφήνουμε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα .Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια σκάρα, για να στραγγίξουν από το περιττό σιρόπι. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι.





Ελπίζω να σας αρέσουν και να τα απολαύσετε! Καλές γιορτές παρέα με τους αγαπημένους σας και να έχετε πάντα υγεία και αγάπη!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις