Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Αλατοπίπερο το Α και το Ω στην μαγειρική!



 Τα βασικότερα καρυκεύματα στην ιστορία της μαγειρικής είναι το αλάτι και το πιπέρι. Δεν μπορούν να λείψουν από κανένα πιάτο.



Το αλάτι με την αλμύρα του δίνει νοστιμιά στα φαγητά μας πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική όλοι γνωρίζουμε την αλμυρή καραμέλα που μπαίνει στα παγωτά. Η προσθήκη του είναι απαραίτητη και στο μείγμα για μπισκότα,κέικ ακόμη και στο ρόφημα ζεστής σοκολάτας! 
Στην αρχαιότητα το αλάτι ήταν ένα είδος νομίσματος,το χρησιμοποιούσαν δηλαδή οι πλούσιοι γιά να πουλήσουν τους δούλους τους και ως αντάλλαγμα να πάρουν αλάτι. 
Βέβαια το χρησιμοποιούσαν και σε άλλων ειδών αγοραπωλησίες.
Κάποιοι λαοί έκαναν πολέμους μεταξύ τους για να καταλάβουν τις περιοχές με αλατούχες πηγές.
Πολύ παλιά πριν ακόμα ανακαλυφθούν τα ψυγεία το αλάτι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση των τροφίμων.
Είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό  ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά.Όμως πρέπει πάντα να το χρησιμοποιούμε με μέτρο γιατί το υπερβολικό αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση.
Μία από τις 5 βασικές γεύσεις λοιπόν το αλάτι δεν μπορεί να λείψει από κανένα πιάτο.


Το μυρωδάτο και πικάντικο πιπέρι κάποτε ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ιταλία.
 Όταν το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες μας προκαλεί εφίδρωση κάτι πού γνώριζαν οι αρχαίοι οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή ιατρική τους.
Ξεκίνησε η καλλιέργεια του στην Ευρώπη το 1000 π.χ  και λόγω της μεγάλης του αξίας πολλές φορές το χρησιμοποιούσαν για την αποπλήρωση φόρων.
Στο εμπόριο του πιπεριού συμμετείχαν και οι καλόγεροι των μοναστηριών οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να τρίβουν το πιπέρι έτσι ώστε να έχει ακόμα πιο πικάντικη γεύση.

Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν τόσο ενθουσιασμένος από τη γεύση του αλατιού και του πιπεριού που το ζητούσε σε όλα του τα φαγητά. Δεν ήθελε να περιέχουν κανένα άλλο καρύκευμα εκτός από αλάτι και πιπέρι. Εκείνος ήταν που ενέπνευσε τη Γαλλική κουζίνα και άρχισε να χρησιμοποιεί το αλάτι και το πιπέρι σε όλες τις συνταγές.Αυτό στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλες τις κουζίνες της Ευρώπης. Σπουδαίοι μάγειρες κατόρθωσαν μετά από πολλές δοκιμές να δημιουργήσουν ξεχωριστές γεύσεις ακόμη και στη ζαχαροπλαστική.
Όπως η σοκολάτα με πιπέρι η αλμυρή καραμέλα κ.α.


Το αλάτι και το πιπέρι στην ζωή μας είναι πανταχού παρών και άλλοτε την κάνει αλμυρή άλλοτε πικάντικη! ☺
https://cookstories2.blogspot.com




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις