Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Στιφάδο με μοσχάρι





Όταν ακούμε στιφάδο το μυαλό μας πάει στο καθάρισμα των μικρών κρεμμυδιών.
Είναι λίγο μπελαλίδικη διαδικασία έχουμε και μία συγκίνηση παραπάνω...όμως το αποτέλεσμα πάντοτε μας αποζημιώνει. Είναι πεντανόστιμο φαγητό μπορείτε να το κάνετε μία Κυριακή που έχετε καλεσμένους στο σπίτι να το συνοδεύσετε με πουρέ ή ρύζι και μία πράσινη σαλάτα.

▪ 800γρ μοσχάρι ποντίκι 
▪ 1 διχτάκι μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
▪ 2 τριμμένες ντομάτες
▪ 4 φύλλα δάφνης
▪ 5 μπαχάρια 
▪ 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο 
▪ 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
▪ 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιολαδο 
▪ μισό κ.γ πιπέρι καγιέν(προαιρετικά) 
▪ αλάτι και πιπέρι 
▪ 1 ποτήρι νερό


Αφού καθαρίσουμε με υπομονή ένα ένα τα κρεμμυδάκια  ξεκινάμε την εκτέλεση του φαγητού. 

1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μας.


2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το βαλσάμικο.

 Βάζουμε τα κρεμμύδια μέσα στο κρέας τα φέρνουμε μία βόλτα και στη συνέχεια σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.

Περιμένουμε λίγο να εξατμιστούν οι αλκοόλες του κρασιού και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης τα μπαχάρια, αν θέλουμε να γίνει πικάντικο,το πιπέρι καγιέν,φρέσκια ντομάτα,φρεσκοτριμμένο πιπέρι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό. 


Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Όταν είναι πια έτοιμο τότε προσθέτουμε το αλάτι συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις