Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Γιουβέτσι




                               Γιουβετσάκι μυρωδάτο και πεντανόστιμο!






  • 800γρ μοσχάρι σε μερίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 5 μπαχάρια
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 τσιμπιές κανέλα σκόνη
  • 1 συσκευασία κριθαράκι μέτριο
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 καρότα στον τρίφτη
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1\2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 1 π.ν νερό
Για το κριθαράκι θα χρειαστούμε...
  • 3 κ.σ βούτυρο απλό ή αγελάδος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 3 μπαχάρια
  • 3 φύλλα δάφνη


1. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το μοσχαράκι με το ελαιόλαδο και το σκόρδο, μόλις πάρει χρώμα απ'όλες τις μεριές σβήνουμε με το κρασί.Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη  ντομάτα,το καρότο και τα μπαχαρικά (κανέλα,μπαχάρι,πιπέρι,δάφνη) το αλάτι το αφήνουμε για το τέλος όταν θα έχει μαλακώσει το κρέας. 
Επίσης προσθέτουμε και την ζάχαρη για να μειώσει την οξύτητα της ντομάτας.
Σιγοβράζουμε βλέποντας το φαγητό μας να έχει ζουμάκι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Μόλις το κρέας μαλακώσει τότε προσθέτουμε το αλάτι αφήνουμε να πάρει μια βράσει και αποσύρουμε απο την φωτιά. 

2. Αδειάζουμε το κρέας σε ένα ταψάκι και ετοιμάζουμε το κριθαράκι.
 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 3 κ.σ βούτυρο (κατά προτίμηση) αγελάδος και τσιγαρίζουμε το κριθαράκι ώσπου να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.Αν θέλουμε εξτρά νοστιμιά τοτε προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης ,σκόρδο και μπαχάρια έτσι ώστε να αρωματιστεί το κριθαράκι. Στην συνέχεια δεν ξεχνάμε να τα αφαιρέσουμε.

3. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για λίγα λεπτά ωσπού να μαλακώσει,έπειτα σβήνουμε τον φούρνο και για να μη μας λασπώσει το κριθαράκι βάζουμε μια πετσέτα στην πόρτα του φούρνου μας ούτως ώστε να φύγει η περιττή θερμότητα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις