Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Ανάποδη μηλόπιτα


                    "Ανάποδη μηλόπιτα"

Όταν λέμε χειμώνας το μυαλό πηγαίνει στην θαλπωρή ενός ζεστού σπιτικού στολισμένο με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα πολύχρωμα φωτάκια να αναβοσβήνουν παιχνιδιάρικα.
Μας έρχονται αρώματα απο ζεστή σοκολάτα ή ένα αρωματικό τσάι πλάι στο αναμμένο τζάκι και χαλάρωση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και βέβαια δεν μπορεί να λείπει η μυρωδιά της ζεστής μηλόπιτας που μόλις βγήκε από τον φούρνο και περιμένουμε ανυπόμονα να κρυώσει για να την απολαύσουμε.

Αρκετά όμως με την ονειροπώληση... Ας ξεκινήσουμε από την μηλόπιτα και όλα τ'άλλα θα γίνουν στην συνέχεια 😉

▪ 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ για τις σταφίδες.
▪ 3 κ.γ baking powder
▪ 1 κ.γ κοφτό αλάτι
▪ 1 1/3 φλ ζάχαρη
▪ 1 βανίλια
▪ 2 αυγά 
▪ 1 φλ. Σπορέλαιο
▪ 200γρ γιαούρτι κατά προτίμηση Δωδώνη    αληθινό γιαούρτι 😉
▪ 1/2 φλ σταφίδες και 1/2 φλ καρύδια
▪ 1/2 κ.γ κανέλα και 1/2 κ.γ γαρίφαλο
▪ 3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
▪ χυμό μισού λεμονιού για το μήλο


1. Στον κάδο ενός μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι το baking powder αλάτι,ζάχαρη,βανίλια,αυγά, το σπορέλαιο, το γιαούρτι,το κανελογαρύφαλλο, χτυπάμε καλά το μείγμα να ενωθούν όλα τα υλικά.Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια με 2 κ.σ αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουταλα να πάνε παντού.
2. Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τα μήλα αφαιρούμε το μεσαίο μέρος τους και τα κόβουμε σε ροδέλες. Για να μη μας μαυρίσουν τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού.
3. Σε μία φόρμα κατά προτίμηση στρογγυλή αλείφουμε με βούτυρο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Στη συνέχεια στον πάτο της φόρμας τοποθετούμε τις ροδέλες του μήλου.Αν περισσέψουν μήλα τα κόβουμε σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του κέικ.
4. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Στην συνέχεια βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού μας και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο, αν όχι συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
5. Όταν βγάλουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μία στρογγυλή πιατέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις