Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Πίτσα με κιμά





Υλικά:

▪ 500γρ αλεύρι
▪ 1 κύβο νοπη μαγιά
▪1 ποτήρι χλιαρό γάλα
▪ 1 κ.γ ζάχαρη
▪ 1 κ.γ αλάτι
▪ 4 κ.σ βούτυρο λιωμένο
▪ 4 κ.σ ξύδι

▪ 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
▪ 1μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
▪ 1 ζωμό βοδινού
▪ 1/2 κ.γ μπούκοβο (προαιρετικά)
▪, μία τσιμπιά αλάτι
▪ σάλτσα ντομάτας βάση για πίτσα (η συνταγή βρίσκεται στις σάλτσες)
▪ 300γρ τριμμένη μοτσαρέλα
▪ ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
▪ ζαμπον κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάσε την ζύμη για την πίτσα σε ένα βαθύ μπολ,διαλύοντας την μαγιά με το χλιαρό γάλα και στην συνέχεια πρόσθεσε το μισό αλεύρι.Ανακατεψε με μια ξύλινη κουταλα και ρίξε το λιωμένο βούτυρο, την ζάχαρη,αλάτι, ξύδι και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.
Ισως να μην χρειαστεί να το βάλεις όλο,αυτο θα το δεις πλάθοντας την ζύμη σου, πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.Μολις είναι έτοιμη την σκεπάζεις με μια πετσέτα και βάζεις το μπολ με την ζύμη σε ζεστό μέρος που δεν το χτυπάει αέρας για να φουσκώσει. Καλύτερο μέρος ο φούρνος μικροκυμάτων ή ο φούρνος της κουζίνας.

2. Ετοίμασε τον κιμά όσο η ζύμη φουσκώνει.
 Τσιγάρισε το κρεμμύδι με τον κιμά σε ένα βαθύ τηγάνι, πρόσθεσε τον ζωμό, αλάτι πιπέρι το μπούκοβο και συνεχίστε το τσιγάρισμα ώσπου να πιει όλα τα υγρά του ο κιμάς.
3. Άναψε τον φούρνο στους 270 βαθμούς στις αντιστάσεις να ζεσταθεί για μισή ώρα αφήνοντας μέσα και την σχάρα. Οταν η ζύμη φουσκώσει, θα την βάλεις πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στο μέγεθος της λαμαρίνας.  Εκει επάνω θα ανοίξεις το φύλλο σου με τα χέρια και πασπαλίζοντας με αλεύρι για να βοηθηθείς.
Έπειτα θα τοποθετήσεις την λαδόκολλα επάνω στην σχάρα του φούρνου (με προσοχή να μην καείς)
Ψήσε την ζύμη για λίγο και μετά βγάλε από κάτω την λαδόκολλα και άφησέ τη να ακουμπήσει στην σχάρα.Ετσι θα ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη. Απλωσε πάνω την σάλτσα, κιμά,ζαμπόν και το τυρί. Συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αν θέλεις όταν τη βγάλεις από το φούρνο πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό της δίνει μια δροσερή γεύση καιε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 😉

By Popi Pt

https://cookstories2.blogspot.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις