Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Μυρωδικά και μαγειρική





Τα μυρωδικά στην μαγειρική είναι το Α και το Ω.
Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και οι συνδυασμοί τους μπορούν να απογειώσουν γευστικά ενα φαγητό.Επίσης μπορούμε να φυτέψουμε σε γλαστρούλες και να τα απολαμβάνουμε φρέσκα που βγάζουν όλο το άρωμα τους ή να τα προμηθευτούμε αποξηραμένα απο καταστήματα μπαχαρικών ή σούπερ μάρκετς και να τα έχουμε σε βαζάκια που διατηρούνται για αρκετό διάστημα.
Ας τα γνωρίσουμε ξανά ενα ενα.


Βασιλικός


 Το πιο γνωστό μυρωδικό της μεσογειακής κουζίνας,ταιριάζει απόλυτα με την ντομάτα.να τον προσθέτεις πάντα προς στο τέλος του μαγειρέματος για να βγάζει το πλούσιο άρωμα του χώρις να πικρύζει. Αν έχεις φρέσκο βασιλικό σε γλάστρα να κόβεις μόνο τα φυλλαράκια  έτσι ώστε να μπορέσει να ξαναπετάξει καινούρια φύλλα.
Συνδυάζεται με σκόρδο,άνηθο,δυόσμο,δεντρολίβανο,
φασκόμηλο και εννοείται μόνος του με ελαιόλαδο.

Δυόσμος



Έχει δροσερή έντονη γεύση,πίνεται και ως αφέψημα για καλή χώνεψη. Μπαίνει σε σαλάτες,κεφτέδες σε δύσπεπτα φαγητά όπως παπουτσάκια,
μπριάμ,ιμάμ,
γιαουρτλού,αρωματίζει κρέατα
 με έντονη μυρωδιά όπως το αρνί,κατσίκι,σε ντιπ γιαουρτιού και μπορεί να συνοδεύσει τυριά σε κρύα πιάτα  όπως η μοτσαρέλα,το κατίκι το ανθότυρο.

Άνηθος



Έντονη γεύση που μοιάζει λίγο με το γλυκάνισο. Μπαίνει σε χορτόπιτες,πατατοκεφτέδες,
κολοκυθοκεφτέδες,ντολμαδάκια, σε λαδερά όπως ο αρακάς είτε αυγολέμονο είτε
 κοκκινιστός,ταιριάζει με τις μπάμιες,το σπανάκι,τα κολοκυθάκια,τα φρ,κρεμμυδάκια. μπορείς επίσης να τον προσθέσεις σε ομελέτες,σούπες και σαλάτες.

Μαϊντανός


Όπως και ο βασιλικός πρέπει να μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε να βγάλει όλο του το άρωμα.
Ταιριάζει με λαχανικά,όσπρια,κοκκινιστά. Χρησιμοποίησέ τον ωμό σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα ψιλοκομμένο σε κρύα πιάτα.

Ρίγανη



Ιδιαίτερο το άρωμα της που θυμίζει Ελλάδα. Όταν ακούς ρίγανη το μυαλό σου πάει στο ελαιόλαδο,στις ελιές και καταλήγει στην χωριάτικη σαλάτα. Ταιριάζει με την μουστάρδα,το λεμόνι,όπως είπα και πριν με το ελαιόλαδο. Κάνει το αρνάκι στην γάστρα να απογειώνεται. Είναι με λίγα λογία πανταχού παρόν! Αν έχεις φρέσκια ρίγανη μπορείς να αρωματίσεις το λάδι σου που το χρησιμοποιείς στις σαλάτες. Αν έχεις ξερή σε ματσάκι τότε διατήρησε την σε σκιερό μέρος γυρισμένη ανάποδα. Ποτέ μη την τσιγαρίσεις γιατί θα γίνει βλαβερή για την υγεία σου.

Μάραθο



Το έντονο άρωμά του αντικαθιστά το γλυκάνισο. Μπορεί να μπει σε λεμονάτα φαγητά,σε πίτες 
(όπως οι μαραθόπιτες),ψητά ψάρια ,σούπες,
σάλτσες,σε βινεγκρέτ με βάση τους την μουστάρδα. Οπτικά μοιάζει πολύ με το άνηθο άλλα το άρωμα του διαφέρει κατά πολύ,αν λοιπόν δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις μύρισέ το.

Θυμάρι


Έντονη οσμή και αυτό που μοιάζει λίγο με την ρίγανη. Μπαίνει σε βινεγκρέτ με βάση τους την μουστάρδα,πάει πολύ με τον σκόρδο και το λεμόνι,αρωματίζει το ελαιόλαδο.
Είναι λίγο δύσκολο να διατηρηθεί σε γλαστράκι στο σπίτι γιατί θέλει μπόλικο ήλιο και μάλιστα ο πρωινός ήλιος είναι αυτός που το αναζωογονεί. Αν το καταφέρεις τότε θα σου δώσει το 100% του αρώματος του.

Δάφνη



Απαραίτητο συστατικό για τις φάκες,δίχως αυτό καλύτερα να μην τις φτιάξεις.
Ένα μόνο φυλλαράκι της φτάνει για να αρωματίσει το κοκκινιστό κατσαρόλας όπως το στιφάδο ή μια σάλτσα για μακαρόνια,παραπάνω φύλλα θα του δώσουν πικρή γεύση. Μπορείς να αρωματίσεις το ελαιόλαδο για να το βάλεις πάνω σε σαλάτες.

Δεντρολίβανο


Δυνατό και ιδιαίτερο άρωμα ,όπου μπει δίνει μια ξεχωριστεί νότα. Ταιριάζει με το σκόρδο και το λεμονί και αρωματίζει το ψητό ψάρι,το κρέας,την πατατοσαλάτα,τον αρακά,το συκώτι. Μπορείς και αυτό να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το ελαιόλαδο. Πίνεται και ως αφέψημα όταν έχεις τυμπανισμό στην κοιλιά.

Σχοινόπρασο


Το φρ.κρεμμυδάκι baby! Xρησιμοποιείτaι ψιλοκομμένο σε σαλάτες ή ντιπ μαγιονέζας και μουστάρδας. Αλλα και ως γαρνιτούρα σε σούπες,ψητά ψάρια και λευκά τυριά.



Αυτά είναι μερικά από τα βασικά μυρωδικά που βάζουμε στην μαγειρική. Υπάρχουν και άλλα όπως η μαντζουράνα ,το φασκόμηλο,το εστραγκόν,το φρέσκο κολιάνδρο κ.λ.π 
Μαζί με τα μπαχαρικά είναι συστατικά μιας κουζίνας πλούσιας σε γεύση και αρώματα. Μην φοβάστε να πειραματίζεστε στην μαγειρική και να ανακαλύπτετε νέους συνδυασμούς. 
Ο πειραματισμός άνοιξε νέους δρόμους στην γαστρονομία!😉

by Popi Pt

https://cookstories2.blogspot.com
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις