Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις

Εικόνα
Στην Ελλάδα τα λέμε μπισκότι στην Ιταλία απ'οπου προέρχονται,ονομάζονται καντουτσίνι. Είναι τραγανιστά και αφράτα βουτήματα που συνοδεύουν άψογα το τσάι ή τον καφέ. Οι παραλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι πολλές. Με άρωμα πορτοκαλιού ,και κομματάκια σοκολάτας,λεμόνι τζίντζερ βανίλια,με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή γκάνμπερις,κανέλα γαρίφαλο. Ακόμη και μαστίχα,μαχλέπι,πορτοκάλι σαν να τρως τσουρεκάκι! Είναι  πολύ εύκολη η διαδικασία και λίγα τα υλικά που χρειάζονται.Ας τα δούμε αναλυτικά! Θα χρειαστείς... 180γρ ελαιόλαδο 200γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη (για κάτι πιο υγιεινό,μπορείς να αντικαταστήσεις την μισή ποσότητα της ζάχαρης με πολτό μήλου,σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς γλυκά,αλλα σίγουρα πιο υγιεινά,εσύ επιλέγεις!) 3 κ.γ μπείκιν πάουντερ ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 βανίλια χυμό απο 2 πορτοκάλια 1 κ.γ σόδα 100γρ κακάο Περίπου 500γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις. (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης αλλα θα μοιράσεις την ποσότ

Σπανακόπιτα



Κλασσική και αγαπημένη...δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει η σπανακόπιτα! 


Γράψε τα υλικά για την ζύμη:

▪ Περίπου 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 4 κ.σ βούτυρο λιωμένο
▪ 4 κ.σ ξύδι λευκό ή ότι έχουμε
▪ 1 κ.γ ζάχαρη
▪ 1/2 κ.γ αλάτι
▪ 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό 

Για την γέμιση:

▪ 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
▪ 2 πράσα ψιλοκομμένα
▪ 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
▪ 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
▪ 1 ματσάκι μυρώνια
▪ 1 ματσάκι δυόσμο
▪ 2 αυγά
▪ 300γρ φέτα θρυμματισμένη
▪ 3 κ.σ ελαιόλαδο
▪ αλάτι και πιπερι

Ξεκινάμε την εκτέλεση :

1. Ετοίμασε τη ζύμη για το φύλλο ρίχνοντας μέσα σε ένα βαθύ μπολ το λιωμένο βούτυρο ξύδι αλάτι ζάχαρη το χλιαρό νεράκι και σιγά-σιγά ρίχνε το αλεύρι ώσπου να έχεις μία ζύμη αφράτη και εύπλαστη.Άφησέ την για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και στη διάρκεια αυτή ετοίμασε την γέμιση.

2. Πλύνε πολύ καλά το σπανάκι και κόψτε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια σου,βάλτο σε μία κατσαρόλα και άχνισέ το έως ότου να ζαρώσει και βγάλει τα υγρά του.
Έπειτα στράγγιξε το και βάλτο σε ένα βαθύ μπολ όπου θα προσθέσεις το ψιλοκομμένο πράσο, άνηθο, δυόσμο,το κρεμμύδι,τα μυρώνια,τα αυγά,αλάτι,πιπέρι ελάχιστο ελαιόλαδο και τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακάτεψε καλά τα υλικά.





3. Χώρισε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και σε μία μεγάλη επιφάνεια εργασίας ρίξε αρκετό αλεύρι και άνοιξε το πρώτο φύλλο.


Έπειτα στρώσε το σε λαμαρίνα που την έχεις πρώτα λαδώσει. Ρίξε τη γέμιση και ετοίμασε το δεύτερο φύλλο. 

Όταν ολοκλήρωσεις την πίτα, με την μύτη ενός μαχαιριού τρύπα την επιφάνεια και ρίξε ελάχιστο λαδάκι.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο,μεσαία σκάλα στους 190 βαθμούς στον αέρα ώσπου να πάρει χρώμα.

Μία πίτα φτιαγμένη από τα χεράκια σου,με το δικό σου φύλλο,θα σε κάνει σίγουρα να νιώσεις μία έξτρα ικανοποίηση.
Αν όμως ο χρόνος σου είναι περιορισμένος μπορείς να αγοράσεις έτοιμο φύλλο να φτιάξεις εσύ τη γέμιση και πάλι θα νιώσεις την ίδια ικανοποίηση όταν θα δεις τους αγαπημένους σου να δοκιμάζουν να χαμογελούν και να σου λένε για την ωραία πίτα που έφτιαξες! Μόνο μην ξεχαστείς να τους βλέπεις την ώρα που δοκιμάζουν,τρέχα να φας και εσύ γιατί δεν βλέπω να προλάβεις ούτε ένα κομμάτι.😊

by Popi Pt
https://cookstories2.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικά κριτσίνια ολικής

Κέικ μήλου με αλεύρι ολικής

Nηστίσιμα μπισκότι σε δύο γεύσεις